Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

elektroenergetsko tržište

Elektroprivreda HZ HB donijela odluku o otkupu električne energije

Elektroprivreda HZ HB

Odluka se odnosi na proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora priključene na distribucijsku mrežu Elektroprivrede HZ HB koji nemaju važeći ugovor o otkupu električne energije s Operaterom OIEiUK ili drugim subjektom na elektroenergetskom tržištu

Uprava Javnog poduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar na sjednici održanoj 25. augusta donijela je Odluku o utvrđivanju uslova za otkup električne energije iz obnovljivih izvora energije priključenih na distribucijsku mrežu Elektroprivrede HZ HB.

Odluka se odnosi na proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora priključene na distribucijsku mrežu Elektroprivrede HZ HB koji nemaju važeći ugovor o otkupu električne energije s Operaterom OIEiUK ili drugim subjektom na elektroenergetskom tržištu.

Proizvođač mora posjedovati dozvolu za rad za proizvodnju električne energije izdanu od Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) i rješenje o stjecanju statusa kvalificiranog proizvođača.

Inicijativu za potpisivanje ugovora s JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar podnosit će proizvođači, uz podnošenje dokaza o ispunjavanju uvjeta.

Cijena po kojoj će Elektroprivreda HZ HB otkupljivati električnu energiju utvrđuje se u iznosu od 0,25 KM/kWh.

Odluka, koju je potpisao generalni direktor ovog poduzeća Marinko Gilja, stupila je na snagu danom donošenja i primjenjuje se do 1. januara  2024. Godine, priopćeno je iz Elektroprivrede HZ HB.