Elon Musk se povlači sa čelne pozicije, koštali ga lažni tvitovi

elon-musk

Ekscentrični poduzetnik i milijarder Elon Musk više neće biti predsjednik Uprave Tesla Motorsa.

Naime, nakon što ga je američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila za prevaru, Musk se nagodio i pristao odstupiti s čelnog mjesta Tesla Motorsa, prenosi Index.hr.

Prema uslovima nagodbe, Musk će ostati direktor u Tesli, ali mora odstupiti s mjesta predsjednika Uprave na tri godine. Uz to, i on i Tesla morat će platiti 20 miliona dolara kazne.

Podsjetimo, američka Komisija za vrijednosne papire optužila je izvršnog direktora Tesle Elona Muska za prevaru zbog niza lažnih tvitova i tražila da ga se ukloni s čela tog proizvođača električnih automobila te mu se zabrani da bude direktor u bilo kojoj kompaniji čije su dionice uvrštene na berzi.

Tužba SEC-a, podnesena u četvrtak na federalnom sudu na Manhattanu, uslijedila je samo dva mjeseca nakon što je Musk putem Twittera poručio da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s berze i da je to za kompaniju “najbolji put naprijed”.

Osnivač Tesle poručio je početkom avgusta i kako investitori podupiru taj plan, da je finansiranje osigurano i da će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici – za petinu više od tadašnje cijene.

Prema SEC-ovoj tužbi, Musk je znao da su ti njegovi tvitovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom na to da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao ni s jednim mogućim finansijerom.

Ovom tužbom Musk je postao jedan od direktora najvišeg profila u tehnološkoj industriji kojega je SEC optužio za prijevaru u vezi s vrijednosnim papirima.

Musk je, reagirajući na tužbu, poručio da nije učinio ništa loše.

“Ovaj neopravdani potez SEC-a duboko me ražalostio i razočarao. Uvijek sam radio u interesu istine, transparentnosti i ulagača. Integritet je najvažnija vrijednost u mojem životu i činjenice će pokazati da to nikada nisam ni na koji način kompromitirao”, poručio je Musk u priopćenju.