Biznis

usvojeni amandmani

Emirati će dodjeljivati državljanstvo stranim investitorima i stručnjacima

30/01/2021

Nejasno je hoće li novi vlasnici pasoša imati koristi od sistema javne zaštite. UAE svake godine troši milijarde dolara na besplatno obrazovanje, zdravstvo, stambene kredite i grantove za svojih 1,4 miliona građana

Ujedinjeni Arapski Emirati usvojili su amandmane kojima bi država Zaljeva mogla odobriti državljanstvo investitorima i drugim stručnjacima, uključujući naučnike, ljekare i njihove porodice, saopćila je vlada u subotu.

– Vlada UAE, lokalni emiri, sudovi i izvršna vijeća nominirat će one koji ispunjavaju uslove za državljanstvo pod jasnim kriterijima postavljenim za svaku kategoriju – rekao je emir Dubaija i potpredsjednik UAE šeih Muhamed bin Rašid Al Maktum.

– Zakon omogućava primaocima pasoša UAE da zadrže svoje postojeće državljanstvo – dodao je šeih Muhamed, javlja Reuters.

Nejasno je hoće li novi vlasnici pasoša imati koristi od sistema javne zaštite. UAE svake godine troši milijarde dolara na besplatno obrazovanje, zdravstvo, stambene kredite i grantove za svojih 1,4 miliona građana.

Stranci u UAE obično imaju obnovljive vize koje vrijede samo nekoliko godina i vezane su za zaposlenje. Vlada je nedavno svoju viznu politiku učinila fleksibilnijom, nudeći duže prebivalište za investitore, studente i stručnjake.

Prošle godine je vlada proširila svoj “zlatni” sistem viza – kojim se odobrava desetogodišnje prebivalište u UAE – na određene stručnjake, nosioce diploma i druge.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.