Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Energa”: Otvaranje i budućnost tržišta električne energije u BiH

energa (2)

Aktuelna tema “Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni Hercegovini“, naziv je prve konferencijske sesije drugog dana Međunarodnog sajma energetike „Energa“ u Sarajevu u okviru koje su predstavnici nadležnih ministarstava, regulatornih agencija, operatora i proizvođača električne energije tretirali pitanja otvaranja i budućnosti tržišta električne energije u BiH.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskoh odnosa BiH Admir Softić je podsjetio da je BiH potpisnica ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, te da smo kroz inicijativu WB6 u obavezi da uspostavimo organizovano tržište dan unaprijed.

– Ono što mi trenutno radimo kao Ministarstvo i nadležne institucije Državna regulatorna komisija za električnu energiju i Nezavisni operator sistema u BiH jeste na ispunjavanju obaveza iz mape puta koja je u martu usvojena na Vijeću ministra BiH – kazao je Softić.

Ministarstvo vanjske trgovine je, po njegovim riječima, formiralo radnu grupu koja aktivno radi na implementaciji ove obaveze uz tehničku asistenciju Sekretarijata Energetske zajednice.

– Ono što smo dosad uradili, na šta smo vrlo ponosni, jeste uspostva balansnog tržišta koja u okviru Energetske zajednice jedino funkcioniše u BiH, dakle gdje smo navedeni u posljednjem izvještaju kao primjer dobre prakse kako jedno balansno tržište radi – dodao je Softić.

Ono što nam dalje predstoji, po njegovim riječima, odnosi se na usvajanje zakona o državnom regulatoru za električnu energiju i gas, prijenos i tržište električne energije koje će među ostalim stvoriti pretpostavke za uspostvu organizovanog tržišta u BiH. Softić je izrazio uvjerenje da će sve predstojeće obaveze u tom kontekstu biti izvršene u predviđenim rokovima.

Ognjen Marković, voditelj USAID projekta Investiranje u sektor energije, kazao je da projekt pruža tehničku asistenciju sudionicima u elektro-energetskom sektoru BiH. Energetika i elektro-energetika je ono čime se, kako je dodao, projekt u suštini bavi i što je interes projekta.

– Projekat traje pet godine i sadrži niz aktivnosti od kojih je jedna vezana za asistenciju u otvaranju tržišta električnom energijom u BiH. Trenutno je na polovini svoje realizacije, a njegova vrijednost je oko 5,4 miliona dolara. Prioritet projekta je trenutno provedba prijedloga mjera za unapređenje legislativnog i regulativnog okvira za investitore. Na osnovu analiza koje su provedene, naš zadatak je da pripremimo prijedlog mjera i smjernice za investitore kako bi se oni bolje snalazili u mnoštvu propisa – naglasio je Marković.

Druga značajna oblast kojom se projekt bavi jesu mjere energetske efikasnosti, kao i mogućnosti korištenja biomase i biogasa za izgradnju postrojenja.

– Kroz ovaj dio se posebno pokušava pomoći malim i srednjim preduzećima iz poljopriverde, stočarstva i šumarstva da svoj biznis unaprijede kroz korištenje svog otpada za proizvodnju električne i toplotne energije – naveo je Marković.

Naglasio je da je elektro-energetski sektor izuzetno značajan za BiH, te da je jedan od mehanizama ekonomskog razvoja i poticajni sektor za razvoj drugih grana.

– Interes investitora je veliki, ali treba kreirati dobru poslovnu klimu kako bi oni realizirali svoje investicije – naveo je Marković.

Predstavnica Sekretarijata Energetske zajednice Milka Mumović je kazala da će 12. jula biti održan Tršćanski samit zapadnog Balkana na kome će se među ostalim tražiti novi modeli i dodatni načini kvalitetnije i brže ekonomske integracije regiona.

Neki od prioriteta Bone i Hercegovine, kako je kazala, na Tršćanskom samitu, odnose se na usvojanje zakona potrebnih za implementaciju Trećeg energetskog paketa na državnom nivou i na nivou entiteta i usvajanje modela organizovanja tržišta za dan unaprijed.

Savjetnik generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Emir Aganović rakao je da je tržište električne energije u BiH zapravo već otvoreno od 1. januara 2016. tako da već imaju iskustva gotovo godinu i po dana od poslovanja i djelovanja u tržišnim okolnostima uz prisutnu konkurenciju.

U tom smislu, pojasnio je, otvorenost tržišta podrazumijeva mogućnost da neki drugi snabdjevači, osim klasičnih, tradicionalnih elektroprivreda snabdijevaju kupce, odnosno da kupci imaju mogućnost da promijene snabdjevača ako dobiju bolju ponudu za snabdijevanje električnom energijom.

-Naša iskustva su takva da smo pokušali da se prilagodimo, da pratimo šta radi kokurencija, da na određeni način naša filozofija i razmišljanja u odnosu prema kupcima i formiranja naših tarifa i cijena za isporuku budu u korelaciji s tržištem. Rezultat tog pristupa je zapravo jedno značajno snižavanje cijena električne energije za sve kategorije izuzev domaćinstava koja već imaju dosta niske cijene. Posebno veliko sniženje preko deset posto se odnosi na 110 kilovoltne kupce, na 10 kilovoltne kupce, a iz ove druge kategorije kao što je javna rasveta mi smo omogućili znatno niže cijene nego što su bile prije otvaranja tržišta – dodao je Aganović.