Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Službeni dio

Energetski samit u BiH počinje danas u Neumu

usaid samit (1)

Dodaju kako će ovaj summit okupiti ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji će razgovarati o prijeko potrebnoj reformi energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji ka čistoj energiji

Službeni dio Energetskog samita u Bosni i Hercegovini 2022. počinje danas, 23. marta u Neumu, a trajat će do petka, 25. marta.

Summit provodi Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz Projekt asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), potom Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), EU Delegacija u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) uime njemačke vlade i Britanska ambasada u Sarajevu, priopćeno je iz USAID-a.

Dodaju kako će ovaj summit okupiti ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji će razgovarati o prijeko potrebnoj reformi energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji ka čistoj energiji.

Fokus rasprava će biti, kako se navodi, na napretku reformske agende, sigurnosti opskrbe prirodnim plinom i preduvjetima za povećanje potrošnje, ulozi žena u energetskom sektoru, te financijskim zahtjevima za pravednu tranziciju ka niskougljičnoj ekonomiji.

Također, razgovarat će se o tržištu električne energije i izazovima karakterističnim za BiH, kao i o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije kao temi koja je uvijek blisko povezana uz borbu protiv klimatskih promjena.

U utorak je, prije službenog početka Summita, održana promocija Digitalnog vodiča za investiranje u energetski sektor u BiH, te razgovor s medijima u vezi s ključnim temama.

Energetski summit organiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku RS i Regulatorne komisije za energiju FBiH, stoji u priopćenju.