Biznis

Isti uslovi kao ranije

Energoinvest potpisao ugovor sa Sarajevogasom i JP Visoko Ekoenergija

08/07/2021

Predmet tog ugovora, koji će se primjenjivati od 01.07.2021.godine, odnosi se na snabdijevanje prirodnim gasom korisnika KJKP Sarajevogas i  JP Visoko Ekoenergija od Energoinvesta kao snabdjevača i prodavca gasa

Ugovor o snabdijevanju prirodnim gasom potpisala je danas direktorica Energoinvesta d.d Sarajevo Bisera Hadžialjević sa v.d. direktora KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo Edisom Bakovićem i direktorom JP Visoko Ekoenergija d.o.o Muhamedom Husićem.

Predmet tog ugovora, koji će se primjenjivati od 01.07.2021.godine, odnosi se na snabdijevanje prirodnim gasom korisnika KJKP Sarajevogas i  JP Visoko Ekoenergija od Energoinvesta kao snabdjevača i prodavca gasa, koji preuzima prirodni gas iz uvoza i osigurava njegov transport do primopredajnih mjernih stanica kupaca.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević je istakla da Energoinvest samostalno prodaje uvezeni prirodni gas, te da se nada uspješnoj saradnji potpisnika današnjeg Ugovora naglasivši da će kompanija koju predstavlja biti pouzdan partner.

Zadovoljstvo potpisivanjem današnjeg ugovora izrazio je i Muhamed Husić, direktor JP Visoko Ekoenergija, ističući da u narednom periodu očekuje od Energoinvesta da poslovanjem s JP Visoko Ekoenergija dio ostvarene dobiti od prodaje prirodnog gasa, transferira ponovo u općinu Visoko, kako bi mogli za što više preduzeća, privrednih subjekata, obrazovnih institucija inicirati da postanu budući korisnici usluga JP Visoko Ekoenergija.

– Također, očekujem da Energoinvest zaštiti distributere kao što je JP Visoko Ekoenergija, te da se u narednom periodu spriječi narušavanje tržišta gasa i sam gasni sistem u Bosni i Hercegovini – zaključio je direktor Husić.

Nakon potpisivanja ugovora Edis Baković, v.d. direktora KJKP Sarajevogasa, istakao je da je ovo komunalno poduzeće pristupilo potpisivanju Ugovora o snabdijevanju prirodnim gasom s kompanijom Energoinvest d.d .Sarajevo, a koja će u narednom periodu isporučivati prirodni gas na teritoriji Federacije BiH.

S tim u vezi, uz saglasnost Nadzornog odbora KJKP Sarajevogas, te resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo, KJKP Sarajevogas je ispunio svoju obavezu i postao potpisnik ugovora o snabdijevanju prirodnim gasom kojem je druga ugovorna strana kompanija Energoinvest.

Ovome je prethodilo zaključivanje sporazuma između Energoinvesta d.d Sarajevo i BH-Gas d.o.o. Sarajevo.

Naime, ova dva pravna lica zaključili su 02.06.2021. godine sporazum kojim je BH-Gas d.o.o. Sarajevo sve ugovore za isporuku prirodnog gasa ranije zaključene s kupcima prenio na Energoinvest d.d Sarajevo.

– Ugovor s Energoinvestom d.d Sarajevo je zaključen pod istim uslovima kao i prethodni ugovor s BH-Gasom s kojim je KJKP Sarajevogas imao zaključen ugovor – kazao je v.d. direktora Baković, saopćeno je iz Energoinvestove pres-službe.

Iz ove kompanije podsjećaju da je Vlada Federacije BiH 8. aprila 2021. godine donijela zaključak br. V 599/2021 o potrebi striktnog razdvajanja nadležnosti učesnika u poslovima s gasom a u skladu s Uredbom o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede.

Ovom Uredbom su uređeni odnosi u gasnom sektoru na principima koje poznaje EU, a što podrazumijeva razdvajanje poslova snabdjevača gasom (Energoinvest) i operatora transportnog sistema (BH-Gas).

Shodno tome, između Energoinvesta d.d. i BH Gas d.o.o. 02.06. 2021. godine zaključen je  Sporazum o načinu plaćanja faktura za prirodni plin, kojom su sve nadležnosti uređene i razdvojene, te od 1. jula 2021  Energoinvest obavlja u cijelosti poslove uvoznika i snabdjevača prirodnim gasom za Federaciju BiH.

U narednom periodu planirano je potpisivanje Ugovora o snabdijevanju prirodnim gasom i s drugim industrijskim kupcima gasa u FBiH, navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.