Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Energoinvestu ponuđeno učešće u projektu vrijednom 100 miliona dolara

energoinvest

Kompaniji Energoinvest ponuđeno je učešće u naftnom projektu u Alžiru vrijednom 100 miliona dolara, izjavio je Feni savjetnik generalnog direktora Energoinvesta Midhat Osmanbegović.

Osmanbegović je boravio u Alžiru zajedno s direktorom pri Centru za transatlantske odnose SAIS na Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu dr. Sašom Toperićem, koji je tokom boravka u Alžiru održao govor na gala večeri u organizaciji Alžirskog instituta za razvoj poduzetništva (CARE). Uz Toperića, brojnim zvanicama su se obratili i Philippe de Fontaine Vive, potpredsjednik Evropske investicione banke, i Hernando de Soto, čuveni peruanski ekonomist i predsjednik Instituta za slobodu i demokraciju u Limi.

Kako je Toperić kazao Feni, on je svom govoru podržao ekonomsko-socijalne reformske procese u Alžiru koji za cilj imaju diverzificirati alžirsku ekonomiju značajno ovisnu od prodaje naftnih derivata te unaprijediti investicione zakone koji bi omogućili veći priliv investicija i pokrenuli reformu knjiženja individualne imovine.

Toperić je pozdravio značajan uspon odnosa SAD-a i Alžira, istaknuvši kako je prošlogodisnja prezentacija najvećih firmi ove zemlje u organizaciji vlada Alžira i Sjedinjenih Američkih Država u Washingtonu, Chicagu, Detroitu i Kaliforniji predstavljala značajan iskorak ka jačanju saradnje.

– Snažno podržavamo ekonomsku integraciju zemalja Magreba i pomoći ćemo u tom procesu – zaključio je Toperić.

Konferenciji je prisustvovala i delegacija kompanije Energoinvest iz Sarajeva koju je predvodio savjetnik generalnog direktora Midhat Osmanbegović. Energoinvest je prisutan u Alžiru više od 40 godina u oblasti energetike, ali ne i u naftnom sektoru koji je okosnica alžirske privrede. Kao članu Poslovnog savjetodavnog odbora na SAIS projektu mediteranskog bazena, Energoinvestu su otvorena još veća vrata u Alžiru.

Osmanbegović je sa saradnicima iskoristio ovu priliku za kontakte s predstavnicima kompanija iz naftne industrije. Tokom posjete su pokrenuti i konkretni razgovori za realizaciju naftnog projekta čija je vrijednost 100 miliona dolara i u kojem bi uz Energoinvest učestvovale i druge bh. kompanije.

– I ovom prilikom smo se uvjerili u ogromne mogućnosti alžirskog tržišta i simpatija prema Bosni i Hercegovini. Sigurno je da potrebe ovog tržišta mogu biti pokrivene uslugama bh. firmi u mjeri koja bi za našu privredu mogla biti i izlaz iz krize u kojoj se nalazimo. Naravno, od velikog značaja za razvoj odnosa je jačanje bilateralnih odnosa i hitna uspostava ambasade BiH u Alžiru – izjavio je za Fenu Osmanbegović.

Tokom radne posjete, u organizaciji CARE institute i Centra za transatlantske odnose SAIS iz Washingtona, Toperić i Osmanbegović su se susreli i s predstavnicima vlade Alžira, članovima parlamenta, te predstavnicima poslovne zajednice ove zemlje.