Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prpiširena lista

EU dodala 21 rusku aviokompaniju na listu zabrane rada u EU

avion

Komisija je saopćila da je, nakon uvrštavanja 21 ruske aviokompanije, crna lista EU za ruske avioprevoznike sada proširena na 117 kompanija

Evropska komisija dodala je 21 rusku aviokompaniju na listu avioprevoznika kojima je zabranjeno djelovanje u 27-članom bloku jer je ne ispunjavaju međunarodne sigurnosne standarde, saopćio je izvršni organ EU u ponedjeljak.

– Ruska savezna agencija za zračni saobraćaj dopustila je ruskim aviokompanijama da upravljaju stotinama aviona u stranom vlasništvu bez važeće potvrde o valjanosti u zraku – izjavila je evropska povjerenica za saobraćaj Adina Valean.

– Ruske aviokompanije o kojima je riječ svjesno su učinile to, kršeći relevantne međunarodne standarde o sigurnosti zračnog saobraćaja. To predstavlja trenutnu prijetnju zračnoj sigurnosti – kazala je ona.

Dodala je da odluka o zabramo djelovanja avioprevoznicima koji su dobili dozvolu za rad u Rusiji, među kojima je i Aeroflot, nije još jedna sankcija protiv Moskve zbog njene invazije na Ukrajinu, nego je mjera poduzeta isključivo na osnovu tehnoloških i sigurnosnih razloga.

Komisija je saopćila da je, nakon uvrštavanja 21 ruske aviokompanije, crna lista EU za ruske avioprevoznike sada proširena na 117 kompanija, prenosi Reuters.