sarajevo

EU i GIZ otvorili javni poziv za partnerstva u oblasti tehnoloških inovacija

l_a2b46bca834195dda0a074d9c7a6bd13

Šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse, infrastrukturu Delegacije EU Gilles Rebattet pojasnio je na prezentaciji da je neophodno podržavati inovacije radi tranformacije na digitalnu i zelenu ekonomiju

Predstavnici Evropske unije i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) otvorili su danas u Sarajevu Javni poziv za partnerstva u oblasti tehnoloških inovacija vrijedan 700.000 eura.

Na poziv je moguće podnositi prijedloge projekata za pružanje podrške inovativnim tehnološkim projektima primjenjivim u industriji kroz javno-privatna i privatno-privatna partnerstva između industrije, udruženja, poslovnih mreža i institucija za istraživanje i razvoj u implementaciji mjera usmjerenih na tehnološku transformaciju malih i srednjih preduzeća u cilju podrške njihovom rastu i primjeni njihovih inovativnih rješenja.

Šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse, infrastrukturu Delegacije EU Gilles Rebattet pojasnio je na prezentaciji da je neophodno podržavati inovacije radi tranformacije na digitalnu i zelenu ekonomiju.

– Ovaj javni poziv je fokusiran na transfer znanja i razmjenu sa organizacijama za istraživanje i razvoj iz zemalja zapadnog Balkana – dodao je Rebattet.

Direktorica programa iz GIZ-a Eva Maria Nahler rekla je da se raduju zanimljivim projektima koji će biti prijavljeni na poziv i značajnoj podršci medija koji će pozvati zainteresovane da se prijave i pomognu razvoju biznisa u zemlji.

Javni poziv predstavlja nastojanje projekta “EU4DigitalSME” koji sufinansiraju Evropska unija i Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju SR Njemačke, a implementira GIZ, da poveća kapacitet BiH da podrži razvoj privatnog sektora kroz inovacije i digitalizaciju.