'Novi dan, bolji zrak'

EU ulaže deset miliona eura u projekat poboljšanja kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo

satler (1)

Ambasador Sattler naglasio je u izjavi za novinare da su promjene kvalitete zraka moguće, ali za to je potreban plan, posvećenost, novac, potom i implementacija

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović ozvaničili su, posjetom Studentskom domu Nedžarići, početak kampanje ‘Novi dan, bolji zrak’, koja se odnosi na poboljšanje kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo.

Evropska unija zajedno sa međunarodnim partnerima i Vladom KS poduzela je značajne aktivnosti, kroz nekoliko tekućih projekata, koji će utjecati na smanjenje zagađenja u Kantonu Sarajevo. Studentski dom u Nedžarićima, u kojem borave studenti iz cijele Bosne i Hercegovine, jedan je od korisnika projekta utopljavanja ‘Energetska efikasnost u javnim zgradama u Kantonu Sarajevo’.

Zahvaljujući tom projektu, 40 javnih objekata u Kantonu Sarajevo (vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, studentski domovi, te zdravstvene ustanove) bit će obuhvaćeno radovima na termoizolaciji fasada, zamjeni dotrajalih prozora i vrata, ugradnji energijski efikasne rasvjete i poboljšanju sistema grijanja.

Ambasador Sattler naglasio je u izjavi za novinare da su promjene kvalitete zraka moguće, ali za to je potreban plan, posvećenost, novac, potom i implementacija.

– Udružili smo snage sa Vladom KS, izdvojili smo deset miliona eura koja će pomoći u opremanju javnih zgrada. Radit ćemo obnovu fasada, stolarije (vanjske i unutrašnje)… Radi se i o obnovi pruge, ulaže se u nove tramvaje i trolejbuse. Snage smo udružili i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), danas počinje kampanja ‘Novi dan, bolji zrak’ – naglasio je Sattler.

Zahvalan je i Vladi Austrije koja također izdvaja novac za tu svrhu.

Podsjetio je na statistiku po kojoj je Sarajevo visoko na svjetskoj ljestvici, po nivou zagađenosti zraka. Evropski standard nalaže da zagađenost ne bi trebalo da bude iznad 50, a u Sarajevo je npr. jutros iznosila 173 čestice.

Kantonalni premijer Edin Forto istaknuo je višestruku korist projekata poput ovoga, te važnost i daljnjih ulaganja u slično.

– Sretan sam da napokon počinjemo. Potrebno je očito vremena da se projekti pokrenu, ali vidimo da nešto što smo pokrenuli 2019. danas počinjemo – kazao je.

Resorni ministar Hadžiahmetović precizira da je za sarajevski Studentski centar planirana obnova objekata u Nedžarićima i Bjelavama te da će tako biti poboljšani uvjeti za studente. Prenosi riječi stručnjaka koji kažu da je utopljavanje objekata među najboljim načinima za poboljšanje kvalitete zraka. Pokretanje spomenute kampanje smatra uspjehom, za stanovništvo značajne.

Direktor Studentskog centra Sarajevo Amar Dovadžija kaže da će ulaganja u te objekte mnogo značiti za sigurnost studenata, ali i za energetsku efikasnost jer ogroman novac troše za energente.

Kaže da su objekti Studentskog centra zapušteni, ali da uvjeti za boravak studenata nisu tako loši ‘obzirom da nije bilo većih investicija od 1998./99.godine’. Studenti imaju dva obroka, u planu je uvođenje i trećeg obroka.

Predsjednik Udruženja Studentskog centra Kenan Velagić kaže da najavljena ulaganja mnogo znače za studente, smatraju ih historijskim.

Finansiranje projekta osigurano je kroz nepovratna sredstva Evropske unije u iznosu od dva miliona eura, kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od osam miliona eura, te sredstva Vlade Austrije u iznosu od 0,5 miliona eura.