prema dolaru

Euro pao na najnižu razinu u više od dvije zadnje godine

euro

Euro je bio pod pritiskom zbog niza novih podataka koji ukazuju na slabosti ekonomije eurozone, posebice njemačkog, najveće ekonomije tog bloka

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura prema dolaru skliznuo je prošle sedmice na najnižu razinu u više od dvije godine, što je posljedica slabosti gospodarstva eurozone.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,6 posto, na 99,17 bodova, blizu najviše razine u ovoj godini.

Pritom je tečaj eura prema dolaru skliznuo 0,7 posto, na 1,0940 dolara, a u jednom je trenutku zaronio na samo 1,0903 dolara, najnižu razinu od svibnja 2017. godine.

Dolar je ojačao i u odnosu na japansku valutu, za 0,3 posto, pa je njegova cijena dosegnula 107,90 jena.

Euro je bio pod pritiskom zbog niza novih podataka koji ukazuju na slabosti ekonomije eurozone, posebice njemačkog, najveće ekonomije tog bloka.

„Protekle sedmice smo svjedočili nizu slabih pokazatelja iz eurozone, a to je istaknulo razlike između situacije u evropskoj i američkoj ekonomiji”, kaže Thu Lan Nguyen, analitičar u Commerzbanku.