Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastoji i preopterećenja

Eurocontrol: Putnike koji će ovog ljeta putovati avionom očekuje izazovni ljetni period

eurocontrol
Foto: Twitter

-Preopterećenja mogu dovesti do kašnjenja i preusmjeravanja letova koji će biti prisiljeni letjeti na dužim rutama kako bi izbjegli ograničenja – navodi Eurocontrol

Putnike koji će ovog ljeta putovati avionom očekuje izazovni ljetni period. Eurocontrol, regulator zračnog prostora u Evropi, očekuje da će kontrola zračnog saobraćaja biti preopterećena u mnogim evropskim zemljama, navodi DW.

Eurocontrol je izdao upozorenje pred vrhunac turističke sezone. Navode da se širom Evrope u sljedećih osam sedmica očekuje oko 33.000 dnevnih letova, što je povećanje od oko osam posto u odnosu na isti period prošle godine.

Očekuje se da će samo Britanci od početka jula do septembra obaviti više od 25 miliona inostranih putovanja, uglavnom avionima.

Eurocontrol najavljuje velika preopterećenja vazdušnog saobraćaja u mnogim važnim regijama, uključujući Reims i Marseilles u Francuskoj, Atinu i Budimpeštu.

Ova agencija je izdala slična upozorenja za London, Barcelonu, Brisel, Budimpeštu, Nikoziju, Varšavu i Zagreb na dane najvećeg prometa, posebno petkom i tokom vikenda.

-Preopterećenja mogu dovesti do kašnjenja i preusmjeravanja letova koji će biti prisiljeni letjeti na dužim rutama kako bi izbjegli ograničenja – navodi Eurocontrol.

Dodaje se da je ovo ljeto u Evuropi izazovno u konekstu zračnog saobraćaja jer ima manje dostupnog zračnog prostora zbog rata u Ukrajini i vojnih potreba.

-Svako mora obaviti svoj dio posla. Aerodromi moraju imati dovoljno osoblja, što je od vitalnog značaja za usluge zračnog saobraćaja, a avio kompanije se trebaju pridržavati svojih rasporeda – rekao je Raúl Medina, direktor Eurocontrola.