Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inflatorni pritisci

Evropska centralna banka ponovo podigla kamatnu stopu, očekuje se još jedno povećanje

euro skulptura novac pixabay

Pored povećanja kamatne stope, ECB je najavila i smanjenje portfolija za oko 15 milijardi eura mjesečno od marta do kraja juna ove godine

Evropska centralna banka povećala je, u skladu sa očekivanjima tržišta, referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena na tri posto.

Ovo je najviša kamatna stopa Evropske centralne banke od druge polovine 2008. godine, a na narednom sastanku u martu očekuje se još jedno povećanje kamatne stope u istom iznosu.

Zvaničnici centralne banke Eurozone ponovo su istakli riješenost da nastave sa podizanjem kamatnih stopa i restriktivnom monetarnom politikom sve dok ne osiguraju povratak inflacije na srednjeročni cilj od dva posto.

Pored povećanja kamatne stope, ECB je najavila i smanjenje portfolija za oko 15 milijardi eura mjesečno od marta do kraja juna ove godine. Godišnja inflacija u Eurozoni u januaru pala je na 8,5 posto sa 9,2 posto u decembru prošle godine, prenio je Bankar.me.

Danas je takođe i Savjet guvernera Banke Engleske povećao referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena na četiri posto.

Podsjetimo, i američki FED podigao je kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena na 4,5 do 4,75 posto, takođe u skladu sa očekivanjima investitora.