Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

produbljuje se jaz

Evropski parlament zaustavio ratifikaciju investicionog sporazuma s Kinom

Evropski_parlament_Strasbourg (1)

Rezolucija o zamrzavanju ratifikacije donesena je sa 599 glasova za, 30 glasova protiv i 58 suzdržanih

Evropski parlament zaustavio je ratifikaciju novog investicionog sporazuma s Kinom, sve dok Peking ne ukine sankcije političarima iz Evropske unije, produbljujući time jaz u kinesko-evropskim odnosima i uskraćujući kompanijama iz EU-a bolji pristup Kini.

Rezolucija o zamrzavanju ratifikacije donesena je sa 599 glasova za, 30 glasova protiv i 58 suzdržanih, prenosi Reuters.

Sveobuhvatni sporazum o ulaganju između EU-a i Kine, koji je dogovoren u decembru, nakon sedmogodišnjih pregovora, trebao je kompanije iz EU-a izjednačiti na kineskom tržištu i time “zacementirati” status Pekinga kao pouzdanog trgovinskog partnera.

Peking je, međutim, u martu uveo sankcije protiv deset političara iz EU-a u odgovoru na zapadne sankcije kineskim zvaničnicima optuženim za masovna hapšenja muslimanskih Ujgura na sjeverozapadu Kine.

Kineske sankcije odnose se na pet članova skupštine EU-a i njenog pododbora za ljudska prava.

“Svojim sankcijama Kina je napravila pogrešan proračun. Trebali bi učiti na svojim greškama i preispitati ih. Zbog kineskih sankcija, sveobuhvatni sporazum o ulaganju stavljen je u zamrzivač”, rekao je Reinhard Butikofer, njemački zakonodavac iz EU-a kojem je Peking uveo sankcije.

Zastupnici EU-a kažu da kineske sankcije nemaju uporište u međunarodnom pravu, dok se mjere bloka, poput britanskih i američkih, odnose na zloupotrebu ljudskih prava prema poveljama Ujedinjenih naroda.

Peking poriče bilo kakvo kršenje ljudskih prava.

Kako Reuters navodi, zastoj u ratifikaciji sporazuma je prepreka i za Kinu, i za EU.

Ratifikacija bi omogućila veću zaštitu evropskih investicija i prava intelektualnog vlasništva u Kini, dok se Kina nadala poboljšanju međunarodnog ugleda kao pošten i poštovan trgovinski partner, kažu evropske diplomate.

Aktivisti i stručnjaci za prava UN-a kažu da se najmanje milion muslimana nalazi u logorima u Xinjiangu.

Aktivisti i neki zapadni političari optužuju Kinu za mučenja, prisilni rad i prinudne sterilizacije.

Kina negira kršenje prava u Xinjiangu i navodi da njeni kampovi pružaju stručno obrazovanje i da su potrebni u “borbi protiv ekstremizma”.