Evropu “guše” hiljade milijardi nenaplativih kredita

racunanje-biznis

Nenaplativi krediti i novčane kazne nagrizaće profitabilnost evropskih banaka duže nego što se prvobitno očekivalo, upozorio je čelnik Evropske agencije za banke (EBA) Andrea Enria.

Hiljade milijardi evra nenaplativih kredita posebno su težak teret za srednje i manje banke u Evropi, naglasio je Enria na Službenom forumu monetarnih i finansijskih institucija.

Nakon krize od 2007. do 2009. finansijski regulatori tražili su od banaka da budu primjereno kapitalizovane da bi u posljednje vrijeme prebacili fokus na njihovu profitabilnost i kreditne kapacitete.

Čelnik EBA upozorio je da tu profitabilnost, uz nenaplative kredite, nagrizaju i velike novčane kazne.

„Neko vrijeme sam mislio da su u pitanju repovi iz prošlosti i da će to uskoro biti riješeno. Međutim, taj problem se ne riješava dovoljno brzo i mislim da ga i dalje moramo smatrati važnim elementom koji će još neko vrijeme pritiskati profitabilnost banaka“, istakao je Enria.

Regulatori su bankama odrezali milijarde dolara kazni zbog pokušaja dogovaranja referentnih kamatnih stopa i uticaja na kurseve.

Takođe nastoje da ih podstaknu da interne modele procjene rizičnosti kredita zamijene standardizovanim, što je zabrinulo pojedine zajmodavce jer ti modeli rezultiraju višim iznosima potrebnih rezervacija.