Fabrika cementa Lukavac priredila “Dan otvorenih vrata”

Dan otvorenih vrata 2222

Fabrika cementa Lukavac je juče po 10. put priredila „Dan otvorenih vrata 2018“. Manifestacija koja već godinama okuplja veliki broj građana Lukavca i Tuzlanskog kantona, pored ugodnog porodičnog druženja i zabave, bila je edukativnog karaktera posvećena prijateljstvu s prirodom.

„Lukavac Cement iz godine u godinu otvara svoja vrata komšijama, građanima Lukavca, vladinim i nevladinim organizacijama, ekološkim udruženjima, školama, obdaništima s ciljem da uspostavi što bolju saradnju kako bismo svi udruženim snagama doprinijeli podizanju ekološke svijesti i očuvanju prirode. Naša budućnost su djeca i mladi pa smo ovogodišnji Dan otvorenih vrata s posebnom pažnjom pripremili za njih. Svi zajedno smo u krugu naše fabrike zasadili 15 sadnica lipe, oraha i kestena da bismo im pokazali kako se to radi. Svako dijete je danas dobilo po kesicu sjemena japanskog javora sa uputstvom kako da ga zasadi. Živjeti u skladu i prijateljstvu s prirodom jedna je od osnovnih odrednica naše Zelene fabrike cementa, ime koje s ponosom i zasluženo nosimo. Pridružili su nam se i članovi projekta Let's do it Tuzla i uposlenici firme Eko život pokazavši kako se razvrstava otpad i štedi energija da bi se sačuvala naša životna okolina“ – rekao je Nihad Begić, direktor prodaje i marketinga.

Na ulazu je bio postavljen pano na kojem je prikazano drvo sa graničnim vrijednostima zagađujućih materija u FBiH i EU, a transparentno su bile prikazane vrijednosti fabrike koje su znatno niže i u skladu sa svim propisanim ekološkim standardima. Posjetioci su dobili i korisne informacije o predstojećoj velikoj akciji čišćenja divljih deponija koju Lukavac Cement uvijek podržava.

Najmlađi su uživali u bogatom kolažnom programu predstava, mađioničarskim čarolijama, art radionicima, dok su se stariji bavili sportskim aktivnostima i družili na zelenim površinama Lukavac Cementa.