Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fabrika peleta kod Srebrenice: Nismo povećali cijene

pelet

Fabrika peleta “Eko-M” iz Zelenog Jadra kod Srebrenice zadržala je raniju cijenu ovog artikla od 350 KM po toni za razliku od mnogih proizvođača u BiH koji su, radi velike potražnje, povećali cijenu ovog proizvoda i na 500 KM.

Zbog drastičnog povećanja cijene peleta proizašlog iz naglog interesovanja potrošača izazvanog nestašicom ovog energenta na tržištu, mnogi su se “vratili” na stare, tradicionalne načine grijanja koristeći drvo, ugalj i struju.

Vlasnik firme “Eko-M” Marius de Vilt rekao je novinarima da je izložen stalnom pritisku od konkurentskih kompanija da i on poveća cijenu peleta, ali da smatra da je to u ovim uslovima nerealno i nekorektno prema kupcima.

On ističe da cijena sirovine i drugi troškovi proizvodnje nisu mijenjani, da “Eko-M” proizvodi tri tone peleta za jedan sat, a sve što proizvede odmah plasira na tržište i naplati.

“Snabdjeli smo sve potrošače po staroj cijeni ovog energenta, koji su naručili pelet tokom ljeta od ove firme”, pojašnjava Vilt.

On tvrdi da nema problema sa tržištem i plasmanom robe, ali da postoje teškoće u obezbjeđenju dovoljnih količina kvalitetne sirovine za proizvodnju da bi se zadržao visok kvalitet peleta.

Vilt kaže da čak 70 odsto proizvodnje plasira na domaće tržište, a da 30 odsto izvozi te da je njegov pelet tražen na tržištu radi izuzetnog kvaliteta, jer ne koristi otpad u proizvodnji nego samo drvo.

Iako se pojavilo nekoliko investitora koji žele da od njega kupe ovu fabriku, Vilt ističe da je ne namjerava prodati.