"Magna Steyr"

Fabrika u Grazu zatražila skraćeno radno vrijeme za još 3.000 radnika

magna screenshot

Već u septembru postalo je poznato da proizvodnja BMW -a (Serija 5 i Z4 silaze s proizvodne trake u Grazu) neprestano miruje, a oko 2,000 zaposlenih trenutno radi na skraćeno radno vrijeme

Nedostatak poluprovodnika i dalje jako utiče na automobilsku industriju. austrijskoj fabrici “Magna Steyr” u Grazu gdje se sklapaju automobili prijeti još jedna serija drastičnih rezova. Za kratkoročno radno vrijeme sada se podnosi zahtjev za oko 3.000 zaposlenika, piše Kronen Zeitung. Po svemu sudeći, nakon modela BMW -a, i proizvodnja Jaguara također će biti obustavljena.

Pored korona krize, globalni nedostatak čipova radikalno je usporio automobilsku industriju.

“Još uvijek postoje uska grla u lancima opskrbe, posebno za sirovine poput poluprovodnika, metala i posebne plastike. Stoga planove prilagođavamo u hodu i na licu mjesta”, poručili iz “Magna Europe”.

U fabrici u Grazu rade se i modeli BMW-a / FOTO: Magna Steyr

Već u septembru postalo je poznato da proizvodnja BMW -a (Serija 5 i Z4 silaze s proizvodne trake u Grazu) neprestano miruje, a oko 2,000 zaposlenih trenutno radi na skraćeno radno vrijeme. Sada prijete nova usporavanja u fabrici. Zato što bi čak i s prozivodnjom Jaguarom trebalo ponovo biti obustava.

“Svi prekidi proizvodnje rješavaju se i ublažavaju utvrđenim mjerama u obliku godišnjeg odmora, naknade za vrijeme i kratkog rada. To se odvija u bliskoj saradnji s našim kupcima ”, kažu iz Magne.

Konkretno, sada je fabrika podnijela zahtjeva da oko 3.000 radnika pređe ba režim skraćenog radnog vremena. Inače, u fabrici u Thondorfu (Graz) radi 8.000 zaposlenih.