Federacija BiH treba diverzifikaciju kreditno-depozitnog sistema

diverzifikacija_markica

Federaciji BiH potrebno je uvođenje dodatnih izvora finansiranja kakvi postoje u drugim zemljama, istaknuto je na okruglom stolu “Diverzifikacija kreditno-depozitnog sistema FBiH” koji se održava danas u Sarajevu.

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je da je cilj današnjeg skupa traženje rješenja za ubrzaniji ekonomski rast Bosne i Hercegovine od onog koji trenutno imamo.

– Sada imamo rast od oko tri posto a potrebno nam je šest ili sedam posto da bismo uhvatili korak sa srednje razvijenim zemljama i Evropskom unijom. Za to su bitni izvori finansiranja, što je današnja tema, ali i pristup resursima – rekao je Novalić.

Predsjednik Ekonomskog savjeta Vlade FBiH Vjekoslav Domljan naveo je da u BiH od kreditno-depozitnih institucija sada imamo samo univerzalnu banku, a da moramo uvesti druge izvore finansiranja kakvi postoje u drugim zemljama poput štedionica, štedo-kreditnih zadruga i štedo-kreditnih asocijacija.

– Treba imati u vidu da je stopa štednje Bosne i Hercegovine negativna i iznosi od -1 do -5 posto BDP-a ali zahvaljujući doznakama i uvozu štednje pretvaramo je u pozitivnu od oko 10 posto BDP-a, dok je u zemljama s kojima možemo porediti BiH oko 33 posto BDP-a. Pred nama je dug put jer bez diverzifikacije štednje nema investicija od kojih zavisi napredak – naglasio je Domljan.

Direktor Instituta svjetske grupe štedionica i maloprodajnog bankarstva Ian Redcliffe kazao je da su lekcije iz finansijske krize koja je pogodila svijet 2008. pokazale da su finansijski sektori s diverzificiranim institucijama najbolje prošli.

Dodao je da većina banaka koje on predstavlja nisu bile pogođene krizom jer nisu trgovale obveznicama visokog rizika koje su proširile krizu po svijetu, ali su ipak bile pogođene posljedicama finansijske krize.

– Ova inicijativa je za pohvalu jer nastoji istražiti mogućnosti za uspostavljanje likalnih finansijskih institucija za podršku narodu Bosne i Hercegovine – smatra Redcliffe.

Okrugli sto je organizovan u sklopu projekta “LEDnet za bolje poslovno okruženje” koji finansira USAID.