Federalno ministarstvo poljoprivrede predstavilo Farmer portal

farmer portal234

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu predstavio Farmer portal (www.farmerportal.ba), putem kojeg će svaki registrovani poljoprivrednik moći provjertiti na koje poticaje ima pravo, preuzeti obrasce za prijavu i pratiti status podnesenih zahtjeva, a općinske, kantonalne i federalne institucije i inspekcije će moći lakše vršiti kontrolu i nadzor nad trošenjem sredstava.

– Na ovaj način ćemo ubrzati i pojednostaviti poces prijave za poticaje, a prije svega, učinit ćemo ga transparentnim – kazao je Dedić.

Pokretanjem portala resorno ministarstvo je krunisalo proces kompletiranja poljoprivrednog informacionog sistema, što je jedna od obaveza na putu ka Evropskoj uniji.

– Konačno imamo tačan popis poljoprivrednika i znamo kojom se vrstom djelatnosti bave. Ovi podaci će nam omogućiti da bolje planiramo raspodjelu budžetskih sredstava, te da uredimo sistem dodjele poticaja – istakao je Dedić.

Samo registrovani poljoprivrednici moći će aplicirati za poticaje, kao i za potpore iz pretpristupnih fondova EU. To će, dodaje Dedić, eliminirati mogućnost bilo kakve zloupotrebe, odnosno da novac za poljoprivednike dobije neko ko od poljoprivrede zapravo ne živi.

Na današnjoj prezentaciji Farmer portala konsultant u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kenan Karahasanović naglasio je da je portal vidljivi i javno dostupni segment veoma složenog informacionog sistema na čijoj je realizaciji rađeno u protekloj godini.