FERK izdao dozvolu za rad “Orkanu 1” iz Živinica

ferk_112015

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) danas je održala 8. redovnu sjednicu tokom je podnositelju zahtjeva Proizvodnja električne energije “Orkan 1” Živinice izdana Dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenjima Oie.

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje FERK-a, riječ je o proizvodnom objektu solarna fotonaponska elektrana “MSE Orkan 1” u naselju Strašanj, općina Živinice, instalirane snage 15,00 kW i predviđene godišnje proizvodnje 18,375 MWh. Ova dozvola za rad izdaje se na razdoblje od 12 godina.

Izdane su i prve dozvole za rad iz sektora naftnog gospodarstva, i to Dozvola za rad za transport naftnih derivata cestovnim prometom, podnositelju zahtjeva “BTG” d.o.o. Tomislavgrad i Dozvola za rad za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om, podnositelju zahtjeva “HIFA-OIL” d.o.o. Tešanj.

Na sjednici je odlučeno i kako će se u postupak opće rasprave uputiti Nacrt dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva “BINGO” d.o.o. Tuzla, Nacrt dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenjima OIE podnositelja zahtjeva “Velovo kućište”, vl. Anita Ivanković-Lijanović iz Širokog Brijega, te Nacrt dozvole za rad za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om, podnositelja zahtjeva “Antunović AGS” d.o.o. Orašje.

Tekstovi nacrta dozvola mogu se dobiti svakim radnim danom od 11 do 13 sati, u sjedištu FERK-a ili preuzeti na web stranici FERK-a. Na redovnoj sjednici riješeno je i po žalbi EURO-POWER d.o.o. Tešanj na rješenje koje je donijelo JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo.