Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Festival čaja i ljekovitog bilja u Sarajevu

FNA_57735

Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja ”Tea fest”, 15. po redu, otvoren je danas na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu, a do 18. juna predstavit će se kompanije i samostalni proizvođači iz Bosne i Hercegovine i država okruženja.

Na štandovima proizvode nudi oko 40 izlagača, a osim proizvođača ljekovitog bilja festivalu su se odazvali i pčelari.

Festival je organizirala Ekološka nevladina organizacija ”Dio srca”, a iz te organizacije Feni su kazali da im je cilj promocija upotrebe čaja i ljekovitog bilja te unapređenje poslovnih veza i uspostavljanje saradnje u oblasti herbalnog sektora.

Prema procjenama USAID/SIDA FARMA projekta u BiH je zasijano oko 600 hektara ljekovitim i aromatičnim biljem, uz kontinuiran rast zasada.

S obzirom na velike mogućnosti u ovom sektoru, tokom festivala će biti promovirani neki od uspješnih primjera uzgoja ljekovitog bilja i umrežavanja radi zajedničkog nastupa na tržištu.

Udruženje ”Dio srca” ove godine je, u okviru festivala, organiziralo akciju prikupljanja odjevnih predmeta, knjiga i igračaka za socijalno ugrožene, a donacije se mogu predati u centralnom šatoru koji se nalazi na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović.

Podršku festivalu čaja i ljekovitog bilja, kako su naveli iz Udruženja, dali su, pored ostalih, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Kantona Sarajevo te općine Centar i Stari Grad.