Tuzla

Festival rakija i žestokih pića “Salines Spirit Fest” 30. novembra

SSF festival rakija 1

Emina Rahmanović iz Udruženja Life Style ukazala je na cilj festivala – popularizaciju rakije kao domaćeg brenda

Najveći distillery događaj, 2. festival rakija i žestokih pića “Salines Spirit Fest”, bit će održan 30. novembra u Tuzli, najavljeno je na pres-konferenciji u tom gradu.

Na festivalu će se predstaviti veliki broj destilerija, kao i kompanija svjetski poznatih brendova žestokog pića, uz odličnu gastro ponudu najboljih bosanskohercegovačkih sireva te domaćih i regionalnih mesnih industrija.

Organizatorima, Udruženju Life Style, želja je da na jednom mjestu okupe proizvođače i konzumente ove plemenite kapljice, navedeno je u saopćenju.

– Na festivalu ćemo predstaviti sve ono najbolje što se tiče voćnih rakija, a i žestokih alkoholnih pića iz regiona. Ono što je osobenost ovog događaja je to što osim izložbenog i takmičarskog dijela festivala, dajemo mogućnost samostalnim proizvođačima rakija da dođu i prezentuju svoje proizvode – kazao je Haris Dedić obraćajući se uime organizatora.

Osim izložbenog, festival će i ove godine imati takmičarski dio u kojem će stručni žiri ocijeniti uzorke te odlučiti o priznanjima.

Predsjednik žirija je Predrag Vukosavljević, profesor na Poljoprivrednom fakultetu iz Beograda, Nerma Spaho s Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te Ljubiša Stanković (Poljoprivredni fakultet, Univerzitet Beograd).

– Žiri će dan nakon festivala održavati predavanje za male, samostalne proizvođače. Tu će se govoriti o najnovijim trendovima u proizvodnji rakije, što nama i jeste cilj, da edukujemo ove naše male proizvođače da kvalitet svojih proizvoda podignu za zadovoljavajući nivo – dodao je Dedić.

Emina Rahmanović iz Udruženja Life Style ukazala je na cilj festivala – popularizaciju rakije kao domaćeg brenda.

– Uslovi za proizvodnju rakija u BiH su izvanredni. Činjenica je da naši ljudi rakiju ne cijene kao vrhunsko piće. Rakija, pogotovo od šljive, s Majevice, od tih autohtonih sorti požegače, može da parira svim alkoholnim pićima, i konjacima i škotskim viskijima, kada se uradi kvalitetno, kad se proizvede na način koji je adekvatan i kada ‘odleži’, odnosno ostari u određenim uvjetima. Naša ideje je da pokažemo da i od voća s Majevice, od autohtonog voća, može da se napravi proizvod svjetskog kvaliteta, dakle vrhunski proizvod – rekao je Bojan Đuveleković iz destilerije Epoha iz Lopara.

Drugu godinu zaredom na festivalu učestvuje proizvođač rakije Vlado Stokić iz Brčkog. On kaže kako se kvalitetna voćna rakija može proizvoditi i u okviru malih porodičnih gazdinstava kojima to nije ključno zanimanje.

– Učešće na sajmovima, pa i tuzlanskom festivalu, put je ka popularizaciji kvaliteta domaćih voćnih rakija. To je i prilika da se sa stručnjacima i poznatim degustatorima razgovara i o problemima proizvodnje i problemima plasmana, kako bi krajnji rezultat bio veća proizvodnja, bolji kvalitet i plasman, a zašto ne reći i izvoz – kazao je Stokić.

Direktor Turističke zajednice Tuzla Edin Jahić kaže da je domaća rakija, prije svih šljivovica, nedovoljno predstavljena, zapravo neopravdano zapostavljena i u turističkoj promociji i sveukupno kao ekonomska prilika.

– Svi gosti koji dođu u Tuzlu, turisti koji dođu kod mene, traže da popiju domaće tuzlansko pivo i domaću rakiju i da to ponesu kao suvenir u dijasporu ili bilo gdje drugo. To treba iskoristiti, a mi do sada nismo dovoljno radili na tome. Upravo su ovakva dešavanja prilika da to iskoristimo i promoviramo Tuzlu kao i kraj gdje se ‘peče dobra rakija’ – kaže Jahić.

Ove godine će na festivalu učestvovati i proizvođači opreme za pravljenje rakije. Svi posjetioci sajma moći će da se uvjere na licu mjesta šta su to novi trendovi i na koji način se pravi rakija.

Festival će biti održan u Hotelu “Tuzla”.