Biznis

Finska će svakom stanovniku davati po 800 eura mjesečno

06/12/2015

Finske vlasti posljednjih dana užurbano rade na projektu zagarantovanog osnovnog dohotka za sve svoje punoljetne stanovnike. Ova ideja doduše neće ugledati dan prije novembra sljedeće godine, međutim bude li sve išlo prema planu, Finci će ostati bez svih dosadašnjih socijalnih primanja i umjesto toga od države dobivati po 800 eura mjesečno.

Ideja nije nova i svaki put zazvuči kao utopija, međutim izgleda da bi Finci zaista mogli progurati ovu ideju na nacionalnom nivou. Nekoliko holandskih gradova osnovni će prihod svojim stanovnicima početi dijeliti već sljedeće godine, a Švicarci bi o tome trebali odlučivati na jednom od bezbrojnih referenduma.

Finci su ipak nekako najbliži tome da doista sprovedu ovu ideju.

Istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da čak 69 posto Finaca punim srcem podupiru ideju o zagarantovanoj osnovnoj plaći. Ideju zagovara i premijer Juha Sipilä, a s projektom se slaže i većina političkih stranaka u zemlji.

“Zagarantovani osnovni prihod pojednostavljuje sistem socijalne sigurnosti građana”, objašnjava premijer.

Skeptike muče neka očita pitanja: otkud novac, ko će profitirati, a ko izgubiti i je li to uopće pravedno?

Na prvi pogled nevjerovatno, ali ovaj potez zapravo smanjuje nezaposlenost. Zagarantovani osnovni prihod omogućio bi radnicima da se prihvaćaju raznih, povremenih pa i slabije plaćenih poslova, što bi, tvrde zagovaratelji, srušilo troškove rada i tako zapravo povećalo tržište rada. Da ne pričamo sad o tome kako bi nova radna mjesta otvarala i pojačana lična potrošnja.

Prijašnji slični eksperimenti pokazali su se vrlo uspješnima. Tako su stanovnici kanadskog Dauphina punih pet godina, između 1974. i 1979., živjeli od stipendija. Mada je u to vrijeme bio zabilježen pad odrađenih radnih sati, to je bilo zbog toga jer su muškarci više vremena provodili u školi, a a žene su uzimale produženo porodiljno i brinule za djecu.

A kad su zagarantovan novac podijelili hiljadama siromašnih u Ugandi, broj radnih sati povećao se za 17 posto, a zarade za čak 38 posto.

Loša strana mogla bi biti cijena projekta. U Bloombergu su izračunali da bi 800 eura zagarantovanog mjesečnog prihoda za 5,4 miliona stanovnika državu koštalo 52,2 milijarde eura godišnje. A vlada u sljedećoj godini može računati na 49,1 milijardi prihoda.

Ne zna se ni ko bi bili gubitnici. Pritom se misli prvenstveno na primatelje kojekakvih pomoći, poput raznih invalida koj sad od države dobivaju i više od zagarantovanih 800 eura. A kako bi novac dobivali samo punoljetni Finci, lošije bi prošli i samohrani roditelji više djece. Oni bi tih 800 eura morali razvući tako da nahrane više gladnih usta, dok bi njihov susjed samac taj iznos imao samo za sebe i još bi mogao obavljati kojekakve honorarne poslove za dodatnu zaradu.

Postoji još niz pitanja koja traže odgovor. Međutim, vremena još ima, glavno da je ideja tu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.