Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Finska daje 760 eura mjesečne pomoći osobama koje su dugo bez posla

29/05/2017

Finske vlasti su donijele odluku da nezaposlene osobe u toj zemlji, koje dugo čekaju na zaposlenje, primaju pomoć od minimalno 760 eura mjesečno, prenosi Anadolu Agency (AA).

Agencija za socijalne poslove Kela je saopćila da najnoviji podaci pokazuju da nezaposlene osobe starije od 60 godina teško pronalaze zaposlenje u Finskoj.

Vlasti u toj zemlji su stoga odlučile da osobama, starijim od 60 godina, koje čekaju na posao više od pet godina, pruži finansijsku podršku u vidu mjesečnih primanja.

Preko 50 posto osoba koje imaju pravo na pomenuta primanja već su podnijele zahtjev zvaničnim institucijama.

Direktorica Agencije za socijalne poslove Anne Neimala je izjavila da nema potrebe za velikom žurbom, jer će, kako je rekla, svima koji imaju pravo na vrijeme biti isplaćena primanja.

“Pomoć može biti isplaćena i unazad šest mjeseci”, kazala je Neimala.

Dodala je kako nije riječ o penziji nego o subvencijama koje su jednake minimalnoj mjesečnoj penziji u toj zemlji, a koja iznosi oko 760 eura.

Isplate ovog vida pomoći prestaju nakon što nezaposlena osoba počne primati penziju sa napunjenih 65 godina.

Planirano je da prve isplate budu realizovane već 1. juna ove godine.

Ovaj vid pomoći se realizuje u okviru socijalnog paketa koji je ranije dogovoren kako bi se riješio problem dugoročne nezaposlenosti u toj zemlji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.