Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Finska ima 100.000 slobodnih radnih mjesta koje ne uspijeva popuniti

finci

Finska se nalazi u velikim problemima kakvi nisu baš pojmljivi na Balkanu jer ima 100 hiljada slobodnih radnih mjesta koje ne uspijeva popuniti, zbog čega tamošnja vlada priprema poseban zakon.

Nedostatak radne snage u toj zemlji postao je najveći nacionalni problem. Ministar ekonomije Mika Lintila vratio se s turneje po cijeloj zemlji i izjavio kako mu se svagdje žale ljudi da imaju slobodna radna mjesta na koja nikoga ne uspijevaju zaposliti. Problem je najveći u glavnom gradu Helsinkiju.

Nadležne službe izračunale su da u Finskoj trenutno ima oko 100.000 slobodnih radnih mjesta koja ne uspijevaju popuniti s 300.000 nezaposlenih Finaca, jer za te poslove nisu kvalifikovani. Finska uživa u povećanom ekonomskom rastu koji je potaknut zahvaljujući uspjesima tamošnje brodogradnje i automobilske industrije.

Fabrika automobila u gradu Usikaupunki treba do ljeta zaposliti hiljadu novih radnika. Snažan rast bilježe i finski šumarski i građevinski sektori kojima takođe nedostaje kvalificiranih radnika.

Finska vlada zato priprema novi zakon koji bi trebao biti predstavljen do kraja aprila, a u kojem će se ponuditi prekvalifikacije i poticaji radnicima da se presele u područja u kojima ima slobodnih radnih mjesta te da im se plaćaju putni troškovi.

Ministar Lintila izjavio je i da vlada razmišlja o tome kako povećati udio useljenika na finskom tržištu rada koji je mnogo manji u odnosu na susjedne države.