Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FIPA će i dalje biti na raspolaganju investitorima iz dijaspore

gordan_milinic

Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) i dalje će biti na raspolaganju svim investitorima iz dijaspore u lakšem pokretanju djelatnosti u BiH te će ih pratiti kroz sve faze investiranja.

To je saopćeno danas iz ove agencije nakon sastanka rukovodstva FIPA-e s delegacijom Svjetskog saveza dijaspore BiH održanog povodom predstojećeg osmog kongresa bh. dijaspore. Razgovarano je o unapređenju suradnje i zajedničkim aktivnostima na privlačenju stranih investicija kao i podršci FIPA-e zainteresiranim investitorima.

Zajednički cilj FIPA-e i dijaspore je poboljšanje ekonomske situacije u zemlji pokretanjem novih investicija i otvaranjem novih radnih mjesta, odnosno poboljšanje životnog standarda bh. građana.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić osvrnuo se na značaj bh. dijaspore, stečeno znanje i vještine, kontakte sa institucijama zemalja u kojima djeluje te kapital i poslovne rezultate. Pozvao je predstavnike dijaspore da informiraju svoje poslovne partnere i prijatelje o mogućnostima za ulaganje i FIPA-u koja će im biti na usluzi.

Predstavnici dijaspore su se između ostalog osvrnuli na slabosti ekonomske diplomatije BiH, koje su prepreka za privlačenje većeg broja stranih investitora u BiH. Naveli su nekoliko primjera da su strani investitori iz zemalja u kojima žive željeli pokrenuti djelatnost u BiH, ali zbog komplicirane administracije su odustali.

Svjetski savez dijaspore je prethodnih godina pokrenuo inicijativu za otvaranje biznis klubova koji okupljaju privrednike iz bh. dijaspore kako bi se zajednički razmatrale mogućnosti za ulaganje u BiH.

Savez je podržao FIPA-u u nastojanju da kroz strane investicije budu otvorena nova radna mjesta i da se popravi loša ekonomska situacija u zemlji.

Dijaspora će, osim pronalaženja investitora u svojim redovima, pokušati angažirati strance, svoje prijatelje i partnere.

Osim sastanaka dijaspore i biznis foruma, razmatra se mogućnost organiziranja velike zajedničke investicijske konferencije FIPA-e i Svjetskog saveza dijaspore BiH.