Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FIPA prezentovala tehnologiju koja ima ekonomske i ekološke prednosti

fipa (1)
Foto: I. Kralj

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i italijanska kompanija Pyrox organizirali su danas prezentaciju projekta iz oblasti energetske efikasnosti, a radi se o prestižnoj tehnologiji čija primjena ima ekonomske, finansijske i ekološke prednosti.

Direktor Alfa investa Sarajevo Zdravko Aćimović kazao je novinarima, uime organizatora, da se uz pomoć te tehnologije, upotrebom otpadnog drveta bilo koje kalorične vrijednosti, postiže najveći energetski učinak, a dobivena masa se koristi za proizvodnju struje i toplotne energije.

fipa (2)

– Struja ide u elektromrežu, a toplotna energija za zagrijavanje, za industrijske pogone kojima treba toplotna energija tokom cijele godine, za bolnice, proizvodno i drvo prerađivačke kapacitete. Široka je primjena te tehnologije, a za razliku od drugih tehnologija (njemačke ili finske) ona troši duplo manje drvene sječke kao energenta – kazao je.

Govoreći o važnosti današnjeg skupa, precizirao je da BiH ima dosta drvne mase, ali i mnogo pasivnih općina koje imaju potrebu za energetskom efikasnošću i ostvarivanjem finansijskih prihoda.

Stoga je današnji skup u Sarajevu okupio predstavnike nekoliko italijanskih kompanija koje su spremne investirati u BiH na bazi pripremljene projektne dokumentacije, ali i predstavnike općina iz oba bh. entiteta. Pozvani su i domaći bankari i predstavnici finansijskih institucija koje bi trebalo da se uvežu s finansijskim institucijama iz inozemstva.

fipa (3)

– Do kraja godine trebalo bi da imamo projektnu dokumentaciju koja je funkcionalno vezana za model finansiranja – kaže Aćimović.

Praktično promatrano to bi značilo ulaganje od tri i po do četiri i po miliona eura po jednoj općini (ovisno od infrastrukture i lokacije), a prihod bi bio oko milion eura godišnje. To znači da bi se to ulaganje isplatilo za četiri do pet godina.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić kazao je novinarima da su velika očekivanja od projekta “Energetske efikasnosti primjenom kogeneracije iz biomase”, a radi se o 150 miliona eura koji treba da budu uložene u oko 40 općina u BiH.

Ističe da su u prvom kvartalu ove godine investicije u BiH povećane više nego duplo, a sličan trend rasta se očekuje i dalje. Nada se da će i ovakve i slične aktivnosti doprinijeti povećanju investicija u BiH, otvaranju radnih mjesta i poboljšanju ekonomske situacije u državi.

fipa (4)

Nedeljko Mlađenović načelnik je Bratunca, jedne od općina zainteresiranih za korištenje obnovljivih izvora energije. Već su, kaže, stvorili preduvjete za iskorištavanje tih izvora za centralno zagrijavanje stambenih objekata u tom gradu. Nada se da će potencijalni investitori biti zainteresirani za Bratunac te će tako uz ekonomsku korist riješiti i probleme građana.

Tehnologija te vrste je italijansko-njemačka, a za razliku od ranijih daje značajne finansijske i tehničke rezultate. U BiH se još ne primjenjuje, a pokazala je dobre rezultate primjene u Italiji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.