Strani investitori

FIPA: Priznanja za 14 kompanija koje su dosad uložile 496,7 miliona KM

fipa nagrade

FIPA, kako je istaknuto, dugi niz godina organizuje ovu manifestaciju kako bi na taj način odala priznanje i iskazala zahvalnost stranim kompanijama koje ulažu u BiH, koje zapošljavaju bh. građane i doprinose ekonomskom razvoju BiH

Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH izabrala je 14 najznačajnijih stranih investitora u BiH kojima su za 2022. godinu dodjeljene plakete za postignute rezultate u poslovanju. Tih 14 kompanija je dosad uložilo 496,7 miliona KM, te zapošljavaju 3.825 radnika u BiH.

FIPA je danas u Istočnom Sarajevu upriličila tradicionalnu manifestaciju “Izbor najznačajnijeg investitora u BiH” za 2022. godinu, a nagrađene kompanije su iz različitih djelatnosti, od proizvodnih do uslužnih.

– To su impozantni podaci i velike investicije, a ako uzmemo u obzir da su investicije u prva dva kvartala u BiH, kako je objavila Centralna banka BiH, iznosile 522 miliona, to će reći da samo oni čine tu cjelinu, ali naravno bilo je i drugih investitora – izjavila je uoči dodjele priznanja direktorica FIPA-e Milica Marković.

Izrazila je nadu da će te velike investicije koje su oni plasirali u našoj zemlji iduće godine produkovati i reinvesticije i da će oni širiti svoju proizvodnju i usluge kojim se bave.

– U svakom slučaju možemo pouzdano reći da su njihovi poslovni rezultati dali pozitivan efekat ekonomiji i privredi u BiH – istakla je Marković.

Dodala je da strani investitori kao najveće prepreke investiranju u BiH navode stvari iz poreske politike, a također u posljednje vrijeme ozbiljan je problem radna snaga. Oni koji dođu i investiraju ovdje, kako je navela, nakon administracije prvi problem sa kojim se susreću jeste pronalazak radne, kvalifikovane, snage koju teško pronalaze.

Među nagrađenima je Ziraat bank BH d.d. čiji je predsjednik uprave Bülent Suer rekao da je za njih poseban dan jer imaju priliku da proslave i 25 godišnjicu od osnivanja Ziraat banke u BiH.

– U ovoj godini u kojoj slavimo tu godišnjicu, također povećavamo kapital banke odnosno donosimo novi kapital u BiH. Ziraat banka je prva banka sa stranim kapitalom osnovana u BiH i poslujemo kroz 32 poslovnice u BiH, a do kraja godine ćemo otvoriti još tri nove poslovnice Doboj, Mostar i Široki Brijeg – istakao je Suer.

Ziraat banka će, prema njegovim riječima, nastaviti da podržava projekte koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, a pogotovo će podržavati energetske projekte. Naglasio je da je vizija te banke da omoguće u narednom periodu što veći broj radnih mjesta na kojima će ljudi biti zadovoljni.

– Ubjeđeni smo da će 2023. biti mnogo bolja od 2022. Zadovoljni smo ovom nagradom, pogotovo jer povećavamo naš kapital i to pokazuje koliko Ziraat banka ima povjerenje u BiH – izjavio je Suer.

FIPA je dodjelila priznanje i firmi AMA Adriatic d.o.o. Sarajevo (Italijanska investicija). Business unit menager u firmi Ama S.p.a. San Martino Andrea Panari je naveo da rade u sektoru komponentistike za sporu mehanizaciju, te dodao da imaju promet oko 300 miliona eura i 1.700 uposlenih u Italiji.

– Prije 15 godina otvorili smo AMA Adriatic u BiH koja ima 300 zaposlenih, radimo u raznim sektorima i imamo tri različite proizvodnje, naše zasebne proizvodnje hidraulične cilindre, sjedišta za radne mašine i kablove. Dosadašnji rad je donio uspjeh i nadamo se da će i u budućnosti biti tako – dodao je Panari.

Osim Ziraat banke i AMA Adriatic nagrađene kompanije su: Voith Hydro Bosnia d.o.o. Lukavac (njemačka investicija), Maxhof Gruppe d.o.o. Orašje (njemačka investicija), RCB Nanotehnologija d.o.o (njemačka investicija), TO “Sportek” d.o.o. Kotor Varoš (italijanska investicija), Temax BH d.o.o. (belgijska investicija), Metus d.o.o. Tomislavgrad (švedska investicija), Toplana Zenica d.o.o (finska investicija), Glovoapp d.o.o Sarajevo (španska investicija), odnosno Glovoapp d.o.o. Podružnica Banja Luka, zatim Vjetro-elektrana Ivovik d.o.o. Sarajevo (kineska investicija), TN Bosnia d.o.o. Konjic (investicija iz Japana), ADK d.o.o. Novi Travnik (investicija iz Slovenije), te HTEC Group.

FIPA, kako je istaknuto, dugi niz godina organizuje ovu manifestaciju kako bi na taj način odala priznanje i iskazala zahvalnost stranim kompanijama koje ulažu u BiH, koje zapošljavaju bh. građane i doprinose ekonomskom razvoju BiH.

Na ovaj način FIPA ujedno želi promovisati pozitine primjere ulaganja u BiH i pokazati da poslovanje u našoj zemlji može biti uspješno i isplativo.