Amtex d.o.o Tešanj

Firma iz BiH traži odobrenje uvoza aromatizirane vode od kanabisa

hanfvaser

Proizvod koji bi željeli uvesti je aromatizirana voda od konoplje/kanabisa

Agencija za sigurnost hrane BiH, kako je potvrđeno Patriji, ovih dana primila je zahtjev od jedne firme iz Tešnja da im se omogući uvoz aromatizirane vode od konoplje/kanabisa.

Kako je nezvanično potvrđeno upućena je molba za informaciju o klasificiranju proizvoda, kao dodatka prehrani/proizvoda opće upotrebe, u ime komitenta Amtex d.o.o Tešanj, koji želi raditi uvoz predmetnog proizvoda na teritoriji BiH.

Proizvod koji bi željeli uvesti je aromatizirana voda od konoplje/kanabisa.

Firmu zapravo interesira da li je za isti proizvod potrebna neka vrsta uvozne dozvole Agencije za sigurnost hrane ili bilo koje nadležne institucije pri uvoznoj proceduri ove vrste robe i da li je potrebno da se obrate službenim putem, u vidu zahtjeva, da bi dobili mišljenje/odobrenje za uvoz ovog proizvoda.

Inače, predstavnici nekoliko udruženja teško oboljelih građana BiH pozvali su nadležne institucije da poduzmu odgovarajuće aktivnosti na legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a ranije je kazao da je procjena da se u ovom trenutku više od 10 hiljada građana Bosne i Hercegovine liječi koristeći kanabis, naglasivši da treba razdvojiti konzumiranje kanabisa u bilo koje druge svrhe osim u medicinske.

Navodi da država ništa ne radi kako bi se riješilo ovo pitanje. Napomenuo je da je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, jednako kao i u drugim državama, da se omogući korištenje kanabisa u medicinske svrhe.