Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Firma iz Tešnja proizvodit će dijelove za oružje iz cijelog svijeta

kalasnjikov

Kompanija Zupčanik iz Tešnja ovih je dana dobila saglasnost Vlade Federacije BiH za uvođenje proizvodnje nenamjenske vojne industrije.

Ona će proizvoditi i dijelove koji se definišu kao vojna oprema iz grupe mehaničkih dijelova proizvoda iz grupe bez pirotehničkih elemenata, te oklopnu ili zaštitnu opremu i konstrukcije, a bit će tu i otkivci, odlijevci, i ostali nedovršeni proizvodi bez eksplozivnih elemenata, piše Večernji list.

Kompanija želi postati konkurentna na svjetskom tržištu u proizvodnji, između ostaloga, kako navode, i metalnih te plastičnih komponenti, kao što su nakovnje, kapsule, košuljice zrna, članci remenika, vodeći prsteni, i metalni dijelovi streljiva, sigurnosne i oružane naprave, upaljači, senzori i inicijalne naprave, energetska punjenja za jednokratno ispaljenje.

S obzirom na potražnju u regiji i svijetu žele se također uključiti u proizvodnju dijelova za oružje s glatkom cijevi, kalibra manjeg od 20 mm, ostalog naoružanja i automatskog oružja kalibra 12,7 mm.

Radili bi na proizvodnji pribora i ostalih posebnih komponenti za puške, karabine, revolvere, pištolje, automatske pištolje i automatske puške…

– Konkurencija na tržištu postoji, ali uz dobru kvalitetu proizvoda, poštivanje rokova isporuke, i cijenu proizvoda, kompanija Zupčanik doo Šije Tešanj, može se održavati na tržištu i zadobiti povjerenje kupaca. Zbog prostora na kojem kompanija posluje moguće je ići i sa do 30 posto manjom cijenom od konkurencije, ali ne manjom od one koja će omogućiti plaćanje svih troškova proizvodnje te minimalnu zaradu – stoji u iznesenom elaboratu komapnije koja je dopuštenje za rad dobila od Vlada FBiH.