Biznis

BPK

Firme u industrijskoj zoni Pobjeda trebale bi početi s radom 3. aprila

31/03/2020

Danas je dogovoreno da Zavod za javno zdravstvo BPK na ovom lokalitetu prije početka rada, a najkasnije u srijedu 1. aprila, izvrši dodatnu dezinfekciju prostora i alata

Proces proizvodnje u privrednim subjektima u Industrijskoj zoni „Pobjeda“ u Goraždu, trebao bi početi u petak 3. aprila – najavljeno je na današnjem sastanku članova Vlade BPK Goražde i Zavoda za javno zdravstvo BPK s menadžmentima šest kompanija koje posluju u ovoj industrijskoj zoni, a koje su inicirale sastanak.

Cilj je bio definisati aktivnosti koje bi trebale prethoditi pokretanju procesa proizvodnje u ovoj industrijskoj zoni, nakon isteka roka o obustavi proizvodnje donošenjem naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite, u trajanju od 15 dana.

Na sastanku je istaknuto, da je do sada na ovom lokalitetu poduzeto niz preventivnih mjera u cilju suzbijanja i širenja koronavirusa, kako od strane privrednih subjekata tako i od Federalnog štaba civilne zaštite, koji je jučer u večernjim satima izvršio dezinfekciju kompletne industrijske zone.

Danas je dogovoreno da Zavod za javno zdravstvo BPK na ovom lokalitetu prije početka rada, a najkasnije u srijedu 1. aprila, izvrši dodatnu dezinfekciju prostora i alata, a pregled će dan kasnije obaviti sanitarni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i epidemiolog.

Naloženo je da se radnicima osigura zaštitna oprema u vidu zaštitnih maski i rukavica, uz kontinuiranu dezinfekciju prostora te socijalnu izolaciju između radnika minimalno od dva metra. Kako je dogovoreno, menadžment kompanija će osigurati termalnu kameru za mjerenje temperature radnika prije ulaska u pogone za proizvodnju, te ograničiti ulazak i izlazak svih osoba koje direktno ne učestvuju u procesu proizvodnje.

Upućen je apel svim radnicima čiji je angažman u procesu proizvodnje neophodan da se pridržavaju svih preventivnih mjera i poštuju odluke Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Vlada BPK Goražde na današnjoj vanrednoj sjednici zaključkom je dala preporuke Kantonalnom štabu civilne zaštite BPK da, nakon poduzetih epidemioloških mjera u cilju zaštite suzbijanja i širenja pandemije, da saglasnost za pokretanje proizvodnje privrednim subjektima koji posluju na lokalitetu industrijske zone „Pobjeda”.

Rad privrednih subjekata u ovoj industrijskoj zoni obustavljen je naredbom Kantonalnog štaba civilne zaštite od 19.marta, a nakon je što je direktorici kompanije Ginex potvrđeno oboljenje od koronavirusa, što je bio prvi slučaj u BPK-a.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.