Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fitch zadržao “BB” rejting Hrvatske, no povećao izglede na stabilne

Fitch Ratings

Agencija Fitch zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na ‘BB’ i kratkoročni na ‘B’, no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2003. godine.

Postojeći investicijski rejting, navode iz te agencije, uravnotežuje snažna strukturna obilježja zemlje, među kojima su pokazatelji razvoja ljudi i upravljanja, sa istodobno slabim potencijalom za rast, visokim javnim i privatnim dugom te vanjskim ranjivostima.

Povećanje izgleda za hrvatski rejting Fitch je obrazložio smanjenjem proračunskog deficita na procijenjenih 1,8 posto BDP-a u 2016. godini, što je, kako ističe, znatno manje od 2,6 posto deficita koji se prvotno planirao proračunom, prenosi Hina.

U toj agenciji očekuju da će deficit opće države ostati na otprilike 2 posto BDP-a u nadolazećem razdoblju, podržavajući trend smanjenja javnog duga.

Kao razlog poboljšanju izgleda u Fitchu navode i da su popustili politički rizici nakon formiranja nove koalicijske vlade u listopadu 2016.

U toj agenciji navode i da bi pozitivni pomaci u pogledu hrvatskog rejtinga mogli uslijediti nastavi li se fiskalna konsolidacija koja će jamčiti značajno smanjenje udjela javnog duga te ako se povećaju izgledi za rast i konkurentnost, među ostalim i kroz provedbu strukturnih reformi.

Negativne rejting akcije, pak, Fitch bi mogao poduzeti u slučaju zaokreta u fiskalnoj konsolidaciji koji bi doveo do nepovoljne dinamike javnog duga te u slučaju pogoršanja gospodarskih izgleda.

Fitch je već druga rejting agencija koja je u zadnjih mjesec i pol dana poboljšala izglede za hrvatski rejting – Standard&Poor's je podigao izglede s negativnih na stabilne polovinom prosinca lani.

Sve tri vodeće svjetske rejting agencije – Fitch, Standard&Poor's i Moodys i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, no sada još samo Moody's drži negativne izglede, a Fitch i Standard&Poors’ ih od drže stabilnima.