Nataša Musa

BiH se mora fokusirati na autentične proizvode i turiste iz regije

divlji konji – livno (1)

Primjera radi, kaže, kako je njihov najprodavaniji proizvod na platformi ‘Odmori u BiH’ zapravo bio foto safari s divljim konjima u Livnu, a ne odmor u Neumu

Predsjednica Fondacije Sarajevo Navigator i pokretačica Inicijative “Odmori u BiH” Nataša Musa smatra kako se Bosna i Hercegovina, kao turistička destinacija treba fokusirati na turistički održive autentične proizvode i turiste iz regije, njih 18 milijuna, te da to predstavlja šansu za razvoju turizma.

Po njezinom mišljenju, povezivanje različitih destinacija omogućilo bi dulji ostanak turista u BiH i njihovu veću potrošnju.

Navela je kako turistička potrošnja unutar BiH nije stala ni u pandemiji koronavirusa, ali je drastično smanjena jer se oslanjala samo na domaće turiste.

– Turistička potrošnja u BiH se drastično smanjila u vrijeme pandemije koronavirusa jer smo se oslanjali samo na domaće turiste, budući da masovnog turizma i dolazaka stranih gostiju nije ni bilo, a za BiH kao destinaciju takav turizam nije održiv – kazala je u razgovoru za Fenu Nataša Musa.

Kako je pojasnila, iz tog se razloga krenulo na izradu platformi i digitalizaciju održivih turističkih proizvoda kako bi zainteresirali domaće ali i turiste iz regije, njih 18 milijuna, što za BiH predstavlja, realno, veliku šansu da pomogne svom turizmu i da se ta grana razvija.

– Polovinom 2020. godine u suradnji s turističkom industrijom kao reakcija na pandemiju, odnosno ekonomske posljedice koje je pandemija donosila, proizišla je Inicijativa ‘Odmori u BiH’. Putem inicijative pokušalo se u tom trenutku obratiti domaćem tržištu, tj. regionalnom kako bismo pokušali spasiti što se može jer je godina bila dramatična nakon lockdawna koji je trajao više od dva mjeseca – navela je Musa.

Naglasila je kako se inicijativa pretvorila u marketing platformu bh. turističkog proizvoda, odnosno marketing kanala koji nudi proizvode direktnim potrošačima online kupovinom.

– Tržište se mijenja, sve veća je kupovina proizvoda online. Zbog toga je potrebno privući kupce proizvodima koji nude autentična iskustva, a koja se povezuju s lokalnom kulturom – kazala je Musa.

Međutim, dodaje, ti su trendovi postojali i ranije, a pandemija koronavirusa to je samo ubrzala.

Pozitivne priče u BiH su Livno, Trebinje, Jajce

Primjera radi, kaže, kako je njihov najprodavaniji proizvod na platformi ‘Odmori u BiH’ zapravo bio foto safari s divljim konjima u Livnu, a ne odmor u Neumu.

– Tako da u principu, bilo da se radi o domaćim ili stranim turistima, autentični proizvod je nešto na šta se moramo fokusirati, ako mislimo o dugotrajnijoj održivosti turizma – rekla je Musa.

Napominje, kako je u vrijeme pandemije Trebinje bilo apsolutni hit -odnosno neotkriveni dragulj za domaće i regionalne turiste. Također, popularna je bila vožnja kanuima rijekama Trebižat, Trebišnjica i Buna ili na parku prirode na Kravicama. No po broju dnevnih dolazaka, prednjačilo je, kaže, Jajce.

U destinacijama u kojima je zastupljen masovni turizam poput Mostara pritisak je na privatnom sektoru

Musa smatra kako bi prioritet trebao biti – ukinuti negativne posljedice masovnog turizma i masovnih turističkih dolazaka, a težište staviti na turističku industriju i bh. proizvod.

Kao zoran primjer navodi Mostar koji je, kako kaže, imao bum masovnih dolazaka turista prije pandemije, ali dužina ostanka u tom gradu bila je manja od jednog dana.

– To je nešto što dugoročno ne daje pozitivan rezultat. Ono što želimo je da ohrabrimo sve turističke djelatnike da kreiraju turističke proizvode koji će omogućiti dulji ostanak u BiH putem povezivanja različitih destinacija, te priliku za veću potrošnju po turistu – kaže Musa.

To će, smatra ona, dugoročno poboljšati ekonomske aktivnosti, koje će u konačnici, poboljšati uvjete života građana BiH jer se turizam razvija radi njih, a ne radi turista.

– To je bitna poruka koju nam je epidemija ostavila, da turizam vidimo kao razvojnu šansu, a ne način brze zarade pojedinaca jer dugoročno nemamo puno koristi od toga – naglasila je Musa.

Dodaje kako treba povezati atraktivna mjesta i kulturne spomenike, poput stećaka koji su raštrkani po zemlji, a locirani u predivnom prirodnom okruženju.