Gala svečanost jubilarnog 30. izbora „100 najvećih u BiH“

poslovne novine
Foto: I. Kralj

Povodom dva velika jubileja, 30. izbora „100 najvećih u privredi BiH“ i 45. godišnjice poslovanja, Poslovne novine predstavile su, danas, na konferenciji za medije u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, najuspješnije kompanije u prošloj godini, kao i dobitnike priznanja koja će im biti uručena na večerašnjoj gala svečanosti u Hotelu Hills u Sarajevu.

Predstavljeno je i novo, redizajnirano izdanje publikacije „100 najvećih u BiH“ u kojem su Poslovne novine, uz rang-liste velikih, srednjih i malih kompanija po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka u 2016. godini i analize vodećih industrijskih grana sa TOP 20 kompanija u svakoj od njih, po prvi put objavile i top 500 kompanija iz regije

Rangiranja i istraživanja za Poslovne novine, i ove godine, realizirao je specijalni partner LRC d.o.o. iz Sarajeva.

U novom, redizajniranom izdanju publikacije „100 najvećih u BiH“, objavljene su, po prvi put, i rang-liste 500 najvećih iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore. / Foto: I. Kralj

Tako, 30. jubilarno, redizajnirano, specijalno izdanje „100 najvećih u BiH“ i ovog puta donosi pregled bh. privrednih kretanja, s rang-listama velikih, srednjih i malih kompanija po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka u 2016. godini, kao i analize vodećih industrijskih grana sa TOP 20 kompanija u svakoj od njih.

Zahvaljujući LRC-u i njihovoj dobroj saradnji s bonitetnim agencijama iz regiona, u novom, redizajniranom izdanju publikacije „100 najvećih u BiH“, objavljene su, po prvi put, i rang-liste 500 najvećih iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Alena Ahmetspahić – Fočo, glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina i menadžerica Projekta, na press konferenciji zahvalila se Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koja je po treći put suorganizator ovog privrednog skupa, partnerima Projekta, Vijeću stranih investitora, Privrednoj komori Federacije BiH i Privrednoj komori Republike Srpske, sponzorima i medijima koji su podržali Projekt i prepoznali važnost i relevantnost poslovnih informacija koje se objavljuju u specijalnom izdanju Poslovnih novina.

„Naša dva jubileja: 30. izbor ‘100 najvećih u BiH’ i 45 godina tradicije poslovanja objedinjujemo večeras, u hotelu Hills u Sarajevu, svečanom manifestacijom izbora ‘100 najvećih u BiH’ i dodjelom priznanja kompanijama koje su u 2016. godini ostvarile najbolje rezultate poslovanja”, rekla je Ahmetspahić – Fočo i dodala:

„Povodom naših jubileja, na ovogodišnjem izboru ‘100 najvećih u BiH’, dodijelit ćemo rekordan broj priznanja najuspješnijim kompanijama u prošloj godini. Osim priznanja za najveće po ukupnom prihodu, dobiti i investicijama, Srebrnim pečatom Poslovnih novina nagradit ćemo tri kompanije, a o kojima kompanijama je riječ, otkrit ćemo vam na večerašnjoj gala svečanosti, kada ćemo dodijeliti i priznanja za najbolje po industrijskim granama.

Alena Ahmetspahić – Fočo / Foto: I. Kralj

Posebno mi je zadovoljstvo predstaviti vam naše novo, redizajnirano i brojnim novim sadržajima obogaćeno izdanje Poslovnih novina – 100 najvećih u BiH. U ovom specijalnom izdanju, uz rangiranje skoro 800 kompanija, donosimo analize 13 vodećih industrijskih grana sa 20 top kompanija za svaku od njih. Zahvaljujući našem specijalnom partneru LRC-u, i njihovoj dobroj saradnji s bonitetnim agencijama iz regiona: EL Koncept d.o.o. iz Hrvatske, CUBE d.o.o. iz Srbije, BL Consulting d.o.o. iz Crne Gore, Prve bonitetne agencije d.o.o. iz Slovenije, Infopoint d.o.o iz Srbije (za podatke kompanija iz Makedonije) u publikaciji ‘100 najvećih u BiH’, objavili smo, po prvi put, rang-liste 500 najvećih iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Također, ove godine, po prvi put, svim kompanijama koje su se našle na našim rang-listama omogućili smo korištenje elektronskog pečata ‘100 najvećih’, koji kupcima garantira kvalitet, a poslovnim partnerima i društvenoj zajednici potvrdu dugoročne opredijeljenosti razvojnim strategijama. Osim toga, saradnja Poslovnih novina sa Gradom Bečom, koji u projektu participira preko svog Privrednog odjela (Vienna Business Agency), potvrđuje da je projekt ‘100 najvećih u BiH’ već odavno prešao granice naše zemlje.

Analitika, koju je za nas uradio LRC, pokazala je da je ukupan prihod 100 najvećih kompanija u 2016. godini, u odnosu na godinu ranije, porastao za 2,76%. Ukupna dobit porasla je za 1,67%, dok je izvoz porastao za 8,51%, a broj uposlenih za 4,97%. Ovi parametri su rasli i u 100 srednjih i 100 malih kompanija koje se nalaze na našim rang-listama.

U svjetlu promjena i razvoja Poslovnih novina, moram naglasiti da smo vrlo ambiciozno krenuli i prema budućim projektima koji nas čekaju u narednom periodu“, najavila je Ahmetspahić – Fočo, te dodala:

„Još jedan novi projekt, koji je već u završnoj fazi, jeste i biznis portal poslovnih novina – jedinstvena web platforma sa analitičkim prikazima industrija u BiH, korisnim informacijama za privrednike i prikazom profila najuspešnijih bh. kompanija. Kako bismo dali podršku i lokalnim zajednicama, pokrenuli smo i priču o najuspješnijim općinama pod nazivom ‘Gradovi, općine/opštine i biznis’, gdje želimo, kroz još jednu specijalnu publikaciju, predstaviti najbolju praksu i nosioce razvoja lokalnih zajednica. I ovaj projekt će biti baziran na analitičkim podacima o poslovanju u različitim regijama BiH i pokazateljima poslovanja najuspješnijih kompanija.

Ono što nas čeka u jedanaestom mjesecu ove godine je i poslovna konferencija POUZDANOST 2017, kao vrhunac istoimenog projekta.

‘Pouzdanost’ ima za cilj promociju i umrežavanje najuspješnijih i najpouzdanijih kompanija u našoj zemlji, te im obezbjeđuje nezavisno stručno mišljenje i mjerljivu ocjenu tržišnog kredibiliteta, kako bi bile prepoznate kao poželjni poslovni partneri. Tako ćemo i ove godine, po treći put, ‘Certifikate i Zvijezde bonitetne pouzdanosti’ dodijeliti najboljim bonitetno pouzdanim bh. kompanijama na poslovnoj konferenciji, koja će se održati u novembru u Sarajevu. Među pomenutim kompanijama, najveći broj je onih koje se svrstavaju u kategoriju malih i srednjih preduzeća, a činjenica je da upravo ove firme rijetko imaju mogućnost da se istaknu pored velikih korporacija ili globalnih kompanija. Upravo iz tog razloga, dajemo im priliku da iskoriste projekt ‘POUZDANOST 2017’, sa željom da ovo priznanje doprinese njihovom razvoju, te da će predstavljati dodatni motiv i inspiraciju u njihovom daljem radu.“

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komora BiH, tradicionalno, već duži niz godina, podržava izbor „100 najvećih u BiH“, o čemu je rekao nešto više:

„Cijenimo da je promocija uspješnog poslovanja kompanija u Bosni i Hercegovini i potencijala za saradnju s Bosnom i Hercegovinom od izuzetnog značaja, posebno sa aspekta poslovanja sa inostranstvom. Ovo je projekt koji promoviše domaće kompanije koje bilježe odlične rezultate, čiji je kvalitet proizvoda i usluga prepoznat i priznat na svjetskom tržištu, i koji utiče i na stvaranje pozitivnog mišljenja domaće i svjetske javnosti o privredi naše zemlje. Komora, kao asocijacija privrednika s teritorije cijele BiH, i na ovaj način želi pružiti podršku bh. kompanijama, svojim članicama i bh. privredi u cjelini“.

Ahmet Egrlić (u sredini) / Foto: I. Kralj

Marinko Tomić, generalni direktor EuroExpress brze pošte Banja Luka, izrazio je zadovoljstvo time što je ova kompanija, po drugi put, generalni sponzor Izbora „100 najvećih u BiH“ i čestitao dobitnicima priznanja na uspjehu, te dodao:

„S radošću smo prihvatili poziv da podržimo jubilarni 30. izbor ‘100 najvećih u BiH’, ali i da zajedno obilježimo 45. godina tradicije Poslovnih novina.
Kroz niz aktivnosti u toku ove godine i kompanija EuroExpress brza pošta proslavlja svoj jubilej, a to je 10 godina uspješnog poslovanja.

Razvojni put kojim se kompanija EuroExpress kretala kroz svojih deset godina postojanja, podrazumijevao je uspješno savladavanje brojnih izazova, za koje vjerujemo da su zajednički svim privrednicima.

Naša podrška je, pored kvalitetne saradnje sa Poslovnim novinama, podstaknuta i željom da pružimo svoj doprinos razvoju domaće privrede i projektima koji promovišu pozitivne priče i uspješne kompanije.

EuroExpress brza pošta je 100% domaća kompanija, stasala na mladom i visokokvalifikovanom stručnom kadru, te s posebnim ponosom ističemo da danas, u susret 10 godina postojanja, imamo više od 500 zaposlenih, 12 distributivnih centara, 9 paket šopova i preko 200 dostavnih vozila.

Marinko Tomić / Foto: I. Kralj

Uvjereni smo da u saradnji s najboljima možemo učiti jedni od drugih i razvijati svoje poslovne strategije. Kvalitet je osnova osobina svih uspješnih, a visok kvalitet usluge je apsolutni prioritet kompanije EuroExpress.

Ubjeđen sam da ćemo u godinama koje dolaze zadržati kontinuitet uspješnog poslovanja i dokazati kako u Bosni i Hercegovini postoje najveći koji svojim radom, trudom i posvećenošću uspijevaju. Iskrene čestitke upućujem organizatorima, Poslovnim novinama, sa željama da i u godinama pred nama nastave promovisati domaće privrednike kroz prepoznavanje onih najboljih, a dobitnicima nagrada čestitam na osvojenim priznanjima.“

Adnan Hrenovica, vlasnik kompanije LRC

Već 4 godine zaredom LRC uspješno sarađuje sa Poslovnim novinama. Čast nam je i zadovoljstvo što smo ove godine dio 30. jubileja „100 najvećih u BiH“, te dio jedinstvene pozitivne, poslovne priče.

LRC doo Sarajevo posluje već 17 godina i danas kao najstarija i najveća bonitetna kompanija u BiH posjeduje značajnu bazu podataka o svim registrovanim bh. privrednicima, te dalje radi na proširenju kako baze podataka, servisa i usluga, tako i mreže svojih klijenata.

Naša poslovna rješenja smo podijelili u 2 ključna segmenta:

1.LRC BIS – Business Intelligence System – Poslovne informacije i analize

2.LRC Inkasso – Profesionalno upravljanje potraživanjima

Ove godine smo otišli i korak dalje. Zahvaljujući saradnji LRC-a sa bonitetnim agencijama iz regije po prvi put ćemo objaviti rang-liste 500 najvećih kompanija po ukupnom prihodu iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore, te smo na taj način cijelom projektu dali regionalni karakter.

Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora, kazao je da je Vijeće prepoznalo vrijednost ovog jedinstvenog projekta koje promovira transparentno poslovanje i pruža relevantne pokazatelje generalnog stanja domaće privrede.

„Vijeće stranih investitora BiH je poslovna asocijacija osnovana 2006. godine, na inicijativu stranih investitora prisutnih u Bosni i Hercegovini.

Naš cilj je da djelujemo kao jedinstven glas stranih investitora u zemlji, u namjeri da se unaprijedi poslovna klima u BiH, te da zajedno s predstavnicima vlasti definiramo konkretne provodljive mjere, da bi se poboljšao investicioni ambijent. Jer, samo ambijent u kojem se omogućava transparentno poslovanje i dodatno investiranje, može osigurati snažan rast ekonomije i bolji standard građana BiH.
Trenutno, Vijeće okuplja 60-tak internacionalnih i domaćih kompanija koje su do sada u BiH investirale više od 9 milijardi KM i zapošljavaju preko 15.000 bh. građana.
Kroz našu misiju pokušavamo afirmirati dobre prakse stranih kompanija i, u okviru toga, ponuditi rješenja kako bi se prevazišle prepreke na koje nailaze strani investitori u BiH u svom poslovanju.

Uz to, nastojimo poboljšati status stranih ali i domaćih investitora, i što više približiti svjetske ekonomske trendove bh. zajednici. Pored velike mreže partnera, koje Vijeće stranih investitora trenutno ima, posebno smo ponosni na činjenicu da smo od ove godine uspostavili bližu saradnju sa Poslovnim novinama iz Sarajeva, kroz partnerstvo u projektu ‘100 najvećih u BiH’.

Vijeće je prepoznalo vrijednost ovog jedinstvenog projekta koje promovira transparentno poslovanje, te pruža relevantne pokazatelje generalnog stanja u bh. privredi. Inače, Poslovne novine su izuzetno važan izvor relevantnih, pouzdanih, razumljivih i uporedivih podataka i informacija koje su ključne za strane investitore i uspješnu realizaciju njihovih projekata.

Poslovne novine ovim projektom daju izuzetan doprinos u promoviranju pozitivnog poslovnog ambijenta u BiH, dodjeljujući priznanja najboljim kompanijama, koje su ujedno i najbolji ambasadori potencijala Bosne i Hercegovine, što je veoma značajno za privlačenje novih investitora u zemlju.

Ovim priznanjem bh. kompanije se prepoznaju kao primjer dobre prakse kada je u pitanju pristup odgovornom poslovanju, odnosu sa zaposlenicima i društvenoj zajednici, kao i potvrda da su ove kompanije odlično mjesto za rad i dodatni motiv za njihov razvoj.

Promoviranje dobrih praksi kompanija i njihovih postignuća jedan je od ciljeva i Vijeća stranih investitora, pa je stoga razumljivo da smo podržali ovaj projekt, te da ćemo u budućnosti podržavati ovaj i slične projekte u cilju stvaranja dobrog poslovnog ambijenta, što će u konačnici opredijeliti veliki broj investitora da realiziraju svoje projekte upravo u Bosni i Hercegovini“, izjavio je predsjednik Muidža.

Senad Olovčić, direktor kompanije Porsche BH d.o.o., Platinum sponzora ovogodišnjeg izbora, mišljenja je da je izbor „100 najvećih u BiH“ jedinstven poslovni koncept kojim se, već duži vremenski period, generiše potreba za prepoznavanjem najboljih kompanija u BiH.

Senad Olovčić (u sredini) / Foto: I. Kralj

„Biti podrška ovom projektu ima utoliko veći značaj što je privredi u Bosni i Hercegovini potrebno afirmisanje poslovnog ambijenta, pri čemu će najveće i najbolje kompanije dati jasan signal za druge kompanije da dolaze i investiraju u BiH. U tom smislu, kompanija Porsche BH, kao investitor u našoj državi, vidi svoju odgovornost i privrženost konceptima koji afirmišu poslovni ambijent i buduće investicije“, kazao je direktor Olovčić.

DOBITNICI PRIZNANJA

VELIKE KOMPANIJE

 po ukupnom prihodu, neto dobiti i izvozu ostvarenom u 2016. godini:

JP ELEKTROPRIVREDA BiH d.d. Sarajevo, prvo mjesto sa 997.870.238 KM prihoda
BH TELECOM d.d. Sarajevo, prvo mjesto sa 83.588.626 KM dobiti
PREVENT BH d.o.o. Visoko, prvo mjesto sa 320.529.230 KM izvoza

SREDNJE KOMPANIJE

po ukupnom prihodu, neto dobiti i izvozu ostvarenom u 2016. godini:

HEP-TRADE d.o.o. Mostar, prvo mjesto sa 38.539.604 KM prihoda
HETA d.o.o. Sarajevo, prvo mjesto sa 29.692.572 KM dobiti
HEP-TRADE d.o.o. Mostar, prvo mjesto sa 34.619.387 KM izvoza

MALE KOMPANIJE 

po ukupnom prihodu, neto dobiti i izvozu ostvarenom u 2016. godini:

VENERA d.o.o. Banja  Luka – PJ Tuzla, prvo mjesto sa 7.801.274 KM prihoda
H&L GROUP d.o.o. Sarajevo, prvo mjesto sa 5.301.436 KM dobiti
VEZA-NEKT  d.o.o. Sarajevo, prvo mjesto sa 4.847.383 KM izvoza

Najveći investitor u BiH u 2016. godini je J.P. ELEKTROPRIVREDA d.d. Sarajevo sa 146.749.314 KM ostvarenih investicija.

DOBITNICI PRIZNANJA PO INDUSTRIJSKIM GRANAMA 

FIS d.o.o. Vitez, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Nespecijalizirana trgovina na veliko u 2016. godini;
Holdina d.o.o. Sarajevo, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Trgovina na veliko krutim, tečnim i plinovitim gorivima i srodnim proizvodima u 2016. godini;
Bingo d.o.o. Tuzla, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Trgovina na veliko i na malo u 2016. godini;
JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Proizvodnja električne energije u 2016. godini;
HIFA – PETROL d.o.o. Sarajevo, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Trgovina na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama u 2016. godini;
TRANZITEXPORT d.o.o. Sarajevo, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Cestovni prijevoz robe u 2016. godini;
PHOENIX d.o.o. Bijeljina, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima u 2016. godini;
BH Telecom d.d. Sarajevo, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Djelatnosti žičane telekomunikacije u 2016. godini;
DEC, Projektna kancelarija, Stanari-Doboj, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Gradnja stambenih i nestambenih zgrada u 2016. godini;
Bimal d.d. Brčko, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Proizvodnja prehrambenih proizvoda u BiH u 2016. godini;
Bajra d.o.o. Travnik, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Mesna industrija u 2016. godini;
Standard Furniture Factory d.d. Ilijaš, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Proizvodnja namještaja u 2016. godini;
NSOFT d.o.o. Mostar, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Računarsko programiranje, savjetovanje i djelatnosti u vezi s njima u 2016. godini.