Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gasi se US Airways, jedna od najstarijih američkih kompanija

US Airways

Jedna od najstarijih američkih kompanija US Airways večeras će s posljednjim letom prestati sa radom, javlja Anadolu Agency.

Ova kompanija je počela s radom 1939. godine, a večeras će, letom simboličnog broja 1939, obaviti svoj zadnji let i prestati s radom.

[yuzo_related]

Kompaniju je 2013. godine kupio American Airlines. Glasnogovornica American Airlinesa Martha Thomas je rekla kako će putnicima i posadi na večerašnjem zadnjem letu biti poslužen šampanjac. Ukazujući na značaj i veličinu kompanije US Airways, Thomas je rekla kako je ta kompanija posjedovala 350 aviona. Također je istakla da je za sve današnje letove US Airwaysa vladalo veliko interesovanje te da su karte rasprodate još u julu.

Na zadnjem letu US Airwaysa biti će prisutan i Edwin Colodny (89), koji je upravljao ovom kompanijom u periodu 1975-1991. On je rekao da će mu ovo biti jedno “nostalgično” iskustvo.

Jedan od putnika zadnjeg leta Mark Little je rekao da je, uz sve te avione, odrastao u Pittsburghu, gdje je najveći centar ove kompanije. On je također istakao da mu je želja bila da prisustvuje zadnjem letu US Airwaysa, letu broj 1939.

American Airlines je 2013. godine kupila US Airways i time je, sa 620 aviona, postala najveća civilna vazduplovna kompanija na svijetu.