Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Gazprom i službeno raskinuo ugovor o “Južnom toku”

20/01/2016

Ugovor o projektu izgradnje plinovoda “Južni tok” raskinut je, objavili su u srijedu beogradski mediji priopćenje ruske plinske kompanije Gazprom.

Odbor direktora Gazproma odobrio je sporazum postignut s kompanijom “South Stream Transport” o prekidu ugovora o jamstvu koje se odnosi na obveze “Gazprom Eksporta” iz sporazuma o transportu plina od 2. listopada 2013. godine, priopćila je ova ruska firma.

Kompanija “South Stream Transport” je, kako se navodi, pristala osloboditi Gazprom svih obveza propisanih ugovorom o jamstvu u svezi sporazuma o transportu plina iz listopada 2013. godine.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin priopćio je 1. decembra 2014. godine da će “Južni tok” biti obustavljen.

Najave o obustavljanju gradnje plinovoda “Južni tok” nisu dobra vijest za Srbiju, koja je bila lojalna tom projektu i nije ga se odricala “ni pod najvećim mogućim pritiscima”, izjavio je ranije srbijanski premijer Aleksandar Vučić nakon najave Moskve da će stopirati “Južni tok” jer ga Evropska unija ne želi, podsjeća Hina.

“Srbija nikako nije pridonijela takvoj odluci. Sedam godina je ulagala u taj projekt, ali plaćamo cijenu sukoba velikih”, rekao je tada Vučić.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić simbolično je 24. novembra 2013. dao nalog za spajanje cijevi plinovoda “Južni tok” u Srbiji, čime je službeno započela gradnja ovog ambiciozno najavljenog multinacionalnog projekta na srbijanskom teritoriju.

Nikolić je tada ocijenio da početak gradnje “Južnog toka”, osim energetske sigurnosti i zapošljavanja, omogućava da u Srbiji bude angažirano oko 2 500 radnika, a neizravno oko 100 000, te da će zahvaljujući tom plinovodu dugoročno biti riješena opskrba za oko 35 miliona kućanstava diljem Evrope.

Plinovod Južni tok, koji je Rusija pokrenula kako bi zaobišla Ukrajinu u opskrbi Europe svojim plinom, izgubio je na važnosti nakon ugovora o izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2, a konkurencija mu je bio i projekt Turski tok, koji je neizvjestan zbog krize u odnosima Rusije i Turske.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.