Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deutsche Welle

Gdje će BioNTech uložiti silni zarađeni novac od vakcina

Najveći kupac BioNTecha je još uvijek Evropska unija koja je nedavno značajno povećala svoju narudžbu

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech se svojom vakcinom protiv korona virusa (koju je proizvela zajedno s Pfizerom) uzdigla se u sam svjetski farmaceutski vrh – i naučno i finansijski, ali već razmišlja i o vremenu poslije ove pandemije i sprema ogromnu investiciju u Singapuru, piše Deutsche Welle (DW).

U prvom kvartalu prošle godine BioNTech je još bilježio gubitak od pedesetak miliona eura, ali svi troškovi istraživanja i ulaganja su se isplatili i trenutno radi na povećanju proizvodnje.

BioNTech iz Majnca je povećao svoj promet u prvom kvartalu 2021. u odnosu na isti preiod 2020. za preko 70 puta na oko dvije milijarde eura.

I zarada se utrostručila na oko 1,1 milijardu eura.

BioNTech je spreman da preuzme ulogu globalnog koncerna koji će imati posla i poslije pandemije korone, navodi DW.

Specijalnost će im i dalje biti vakcine protiv zaraznih bolesti – genetski modifikovanim preparatima kojima se proriče velika uloga u medicini, sve do borbe protiv raka.

Kad je riječ o vakcini, BioNTech planira sjedište za jugoistočnu Aziju u Singapuru, gdje je planiran pogon u kojem će moći da se proizvede i do milijardu doza cepiva godišnje.

U BioNTechu ne žele konkretno da govore o visini ulaganja, ali u svakom slučaju je, kako navodi DW, riječ o više stotina miliona američkih dolara”.

Kako javljaju mediji, Singapur je spremno prihvatio i sam učestvuje u investiciji, a tamošnji pogon bi trebalo da počne s radom već 2023. godine.

Najveći kupac BioNTecha je još uvijek Evropska unija koja je nedavno značajno povećala svoju narudžbu, prenosi Blic.