Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GIKIL: Raskinut je ugovor sa indijskom firmom GSHL

gikil

Na vanrednoj sjednici Skupštine “Global ispat koksne industrije Lukavac” /GIKIL/ raskinut je ugovor sa indijskom firmom “GSHL” zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza, višemilionskog duga i kriminala, saopšteno je danas na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

Odlukom Skupštine, ovu firmu potpuno kontroliše država koja je većinski vlasnik, a da bi se sačuvalo 1.000 radnih mjesta potrebno je pronaći novog strateškog partnera.

Zbog višemilionskih malverzacija i gubitaka od 230 miliona KM “GSHL” je isključen iz zajedničkog društva, čiji je većinski vlasnik “Koksno-hemijski kombinat” /KHK/.

Direktor KHK-a Zuhdija Hasanhodžić rekao je da se “više nije mogla tolerisati njihova bahatost, stoodstotno upravljanje, mobing nad ljudima, nepriznavanje vlasti ni države, ni drugog osnivača”.

Odlučnost Vlade Tuzlanskog kantona i KHK-a da zaustave propadanje ovog industrijskog giganta iznenadila je indijske investitore koji su “GIKIL” doveli pred stečaj.

“Mislim da je to nešto što se moralo desiti. Jedna strana krenula je da donosi jednostrane odluke, drugoj strani nije preostalo ništa”, rekao je zamjenik generalnog direktora “GIKIL-a” Suad Dubravić.

U Sindikatu su zadovoljni i smatraju da je ovakvu odluku trebalo donijeti mnogo ranije.

“To se desilo nakon osam godina, a trebalo je mnogo ranije. Moralo je doći do ovog trenutka, a da će biti problema – biće”, rekao je predsjednik Sindikata “GIKIL-a” Mirsad Imamović i izrazio nadu da se poštenim radom i sa dobrom upravnom strukturom može sačuvati 1.000 radnih mjesta.

Novi Nadzorni odbor čine predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona i KHK-a, a zadatak im je da što prije imenuju novog generalnog direktora, koji bi trebao da pronađe novog strateškog partnera kako bi se nastavila proizvodnja i sačuvala radna mjesta, navedeno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.