Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vraća se optimizam

Globalna recesija možda neće biti tako duboka i dugotrajna kao što se strahovalo

euro novac unsplash

Investiciona banka Citi smatra da postoji 30 posto šanse za globalnu recesiju ove godine, u odnosu na 50 posto u drugoj polovini prošle godine

Brzo ponovno otvaranje kineske ekonomije, pad cijena plina u Evropi i smanjenje stope inflacije u SAD-u sugerišu da globalna recesija možda neće biti tako duboka i dugotrajna kao što se strahovalo prije samo nekoliko sedmica.

Signali upozorenja i dalje se oglašavaju nakon prošlogodišnjeg porasta inflacije i kamatnih stopa, ali snažan rast na svjetskim tržištima ukazuje da se optimizam vraća.

Međunarodni monetarni fond podigao je svoje izglede za globalni rast za 2023. godinu, a bolna recesija u eurozoni za koju se nekada smatralo da je veoma izvjesna manje zabrinjava.

Investiciona banka Citi smatra da postoji 30 posto šanse za globalnu recesiju ove godine, u odnosu na 50 posto u drugoj polovini prošle godine.

– Prethodne brige da je recesija skoro pa sigurna su dosta umanjene, a to je pozitivno za kapitalne investicije – rekao je šef strategije kamatnih stopa Rabobanke Richard McGuire.