Goldman Sachs seli stotine zaposlenika iz Londona i prije Brexita

Goldman Sachs

Goldman Sachs preselit će nekoliko stotina zaposlenika iz Londona i povećati svoje prisustvo na europskim tržištima i prije nego što Britanija izađe iz Evropske unije, kazao je u utorak direktor te američke investicijske banke.

U razgovoru za televizijsku postaju CNBC, izvršni direktor evropskog odjela Goldman Sachsa Richard Gnoodle kazao je da neće čekati završetak pregovora o izlasku Britanije iz EU-a, nego će pokrenuti plan prema kojemu će u idućih 18 mjeseci povećati prisustvo banke na evropskim tržištima.

Objasnio je da će banka zaposliti nove ljude iz tih evropskih zemalja, ali da će biti i preseljenja nekoliko stotina zaposlenika iz Britanije.

U Londonu, najvećem financijskom središtu u Evropi, Goldman Sachs trenutno zapošljava oko 6.000 ljudi.

No, kako se očekuje da će London s izlaskom Britanije iz EU-a izgubiti svoj status, i mnoge druge banke, među kojima i švicarski UBS te britanski HSBC, najavile su preseljenje dijela ljudi i operacija iz Londona.

Britanska premijerka Theresa May poručila je početkom ove sedmice da će 29. marta aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora o razdruživanju, čime će početi dvogodišnji pregovori kojima dvije strane trebaju dogovoriti uvjete razlaza i njihove buduće odnose. Prema tom planu, Brexit bi uslijedio u martu 2019.