Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Google se okreće New Yorku, “precijenjena” Silikonska dolina izlazi iz mode?

Zašto je Google u bojama duge?

Google je navodno blizu potpisivanja ugovora vrijednog 2.4 milijarde dolara kako bi otvorio bazu na istočnoj obali New Yorka, piše Independent.

Jedan je to u nizu poteza tehnoloških kompanija koje nagovještavaju kraj vladavine Silikonske doline, koja je dosad bila idealno stanište tehnoloških giganata.

Multinacionalni tehno-gigant, procijenjene vrijednosti 133 milijarde dolara, spreman je finalizirati prelazak u zgradu u newyorškom mesarskom distriktu, gdje već ima prostorije.

Associated Press navodi kako je ovo jedna od najskupljih nekretnina u historiji grada.

Ako pređe u New York, Google će biti još jedan tehnološki gigant koji se širi na tu lokaciju. Zabrinutost za rastuće cijene u San Franciscu i brži razvoj u drugim dijelovima zemlje natjerao je kompanije da počnu razmatrati New York i druge gradove za svoje sjedište.

Istraživanja pokazuju da New York danas ima 7.600 tehnoloških firmi, 23% više nego 2010. a razmatra ga i Amazon kao svoje sekundarno sjedište.

Patrick McKenna, osnivač kompanije High Ridge Venture Partners, izjavio je kako je Silikonska dolina skupa, pretrpana, te kako prilike treba potražiti na drugim lokacijama.

S njim se slaže i Steve Case, osnivač AOL-a.

“Vjerovatno smo dosegli vrhunac Silikonske doline”, kaže Case.