pad cijene nafte

Gorivo u BiH može pojeftiniti do 10 feninga

gorivo

Dostupni podaci pokazuju da gorivo, u prosjeku, na bh. pumpama košta između 2,26 i 2,36 KM po litru

Cijena nafte na svjetskom tržištu u proteklih par sedmica pala je za petnaestak procenata, što je bh. distributerima dalo prostor da naftne derivate pojeftine za pet do deset feninga.

Rekao je to naš izvor, odlično upućen u kretanja na tržištu energenata, koji dodaje da u prilog njegovim tvrdnjama ide i činjenica da su prije nekoliko dana snižene cijene na benzinskim pumpama u Hrvatskoj.

“Pazite, sigurno je da će se naši distributeri pravdati da imaju zalihe goriva kupljenog po ranijim nabavnim cijenama. Međutim, ovdje se radi o periodu od 1520 dana kako je gorivo počelo da pojeftinjuje na svjetskom tržištu. I rafinerijske cijene već imaju ozbiljan pad, a dokaz je Hrvatska”, navodi izvor Nezavisnih novina.

Kako je naveo, kada su u pitanju benzinske pumpe u BiH, sve zavisi od lokacije odnosno od distributera.

“Međutim, sigurno ima prostora da gorivo pojeftini pet do deset feninga. O tome nema rasprave”, zaključuje naš sagovornik.

Poput hrvatskih distributera, i dio njihovih kolega u FBiH, ali ne svi, već su se počeli prilagođavati novim kretanjima na globalnom nivou.

“Bilo je određenih pojeftinjenja, i to za pet feninga po litru goriva”, rekli su za “Nezavisne” iz Federalnog ministarstva trgovine.

Podsjetimo, prije nekoliko dana je Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH, izjavio da postoje uslovi za snižavanje cijena goriva i da nema racionalnih uslova za povećanje u doglednom periodu.

“Za očekivati je da poraste broj zahtjeva za pojeftinjenje od minimalno pet feninga”, rekao je tada Vujanović.

S druge strane, iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS kazali su nam da je gorivo u RS jeftinije nego u FBiH.

“Naši distributeri nisu poskupljivali gorivo u periodu kada je cijena sirove nafte rasla na svjetskom tržištu, tako da najvjerovatnije sada neće doći do promjene cijena u RS. Naši distributeri ne nabavljaju gorivo samo iz Hrvatske, već i iz Srbije, Mađarske, Slovenije… Generalno, stav distributera iz RS je da pojeftinjenja neće biti u narednom periodu”, rekli su nam iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Dostupni podaci pokazuju da gorivo, u prosjeku, na bh. pumpama košta između 2,26 i 2,36 KM po litru.

U svijetu je i juče nastavljen pad cijena nafte, spustivši se ispod 60 dolara po barelu, prvi put u gotovo tri meseca,

Kako javljaju agencije, širenje novog koronavirusa u Kini podsjetilo je trgovce na epidemiju SARSa koja je odvratila ljude od putovanja, a što je svojevremeno zakočilo potražnju za naftom.