Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani Hrvatske dolaze po gorivo i namirnice u BiH

bosanski brod gorivo

Usprkos sve jeftinijem gorivu u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini je cijena još povoljnija, pa stanovnici pograničnih područja iz Hrvatske doslovno hrle na bh. benzinske pumpe, piše Verčernji list. Cijene u prosjeku su niže za 0,5 KM po litri, a početkom ovoe sedmice pale su za dodatnih desetak feninga po litri.

Najjeftiniji je autoplin

Tako se po spremniku, ovisno o veličini, može uštedjeti i više od stotinu kuna (25 KM). Razlozi su to ponovnog sve češćeg prelaska vozila iz Slavonskog u susjedni Bosanski Brod. Na pumpama na desnoj obali Save nerijetko se mogu vidjeti kolone automobila s hrvatskim tablicama.

“Otkako sam prije godinu dana položila vozački ispit, gorivo točim isključivo u Bosanskom Brodu. Doista se isplati”, kaže Tamara Olujević iz Slavonskog Kobaša, na pumpi Nestro Petrola u centru Bosanskog Broda. Litra dizela u Bosanskom Brodu stoji od 1,55 do 1,67 konvertibilnih maraka (od 6,20 do 6,88 kuna).

Bezolovni super 95 stoji 6,30, dok se litra supera 98 može dobiti za 7,56 kuna. Najjeftiniji je autoplin, koji stoji samo 2,68 kuna po litri, dok loživo ulje košta 5,56 kuna. Na većini benzinskih crpki primaju kune. Na Nestrovoj crpki nude dodatnih 40 lipa popusta na kupnju iz samoposlužnog automata u noćnim satima, od 22 do 6 sati, kada pumpa ne radi, a plaćanje je tada moguće u konvertibilnim markama te karticama.

Neki od kupaca kažu kako su čuli za priče da je gorivo u Bosni lošije kvalitete, ali nisu to primijetili. Nikada, kažu, nisu imali problema s autom, nije bilo čak ni trzanja.

“Već godinama svaki put kada zbog posla idem u Slavonski Brod, iskoristim priliku i skočim preko Save po gorivo. Razlika u cijeni je velika, uštedi se oko dvije kune po litri”, ističe Filip Galović iz Vrpolja.

Trgovci kažu da su gužve najveće vikendom i praznicima te u poslijepodnevnim satima. Slavonci nakon posla prijeđu granicu i napune spremnike. Neki se čude što Brođanima s jedne strane smrdi Rafinerija, a s druge odlaze u Bosanski Brod po gorivo.

Žive od hrvatskih kupaca

Uz registarske oznake iz Slavonskog Broda, kojih je najviše, nerijetko se mogu vidjeti i one iz Zagreba, Požege, Đakova, Našica, Osijeka… Cijene su na pumpama u unutrašnjosti BiH, pa i u obližnjoj Derventi, još povoljnije.

“Ponekad se zna napraviti takva kolona da promet bude zakrčen. Kupci su zadovoljni i nemaju primjedbi”, kaže trgovkinja Željka Kušljić.

Osim goriva, Hrvati u BiH kupuju i motorna ulja i antifriz, čije su cijene također niže, ali i jestivo ulje, alkoholna pića, cigarete, lijekove, deterdžente, toaletni papir, slatkiše i razne druge potrepštine. Trgovci kažu kako na dan imaju po nekoliko stotina vozila iz Hrvatske.

“Mi živimo od kupaca iz Hrvatske. Rade najviše prometa”, kažu na pumpi Brčko gasa u Bosanskom Brodu.