Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje poslodavaca FBiH

“Građani će itekako osjetiti povećanje cijena gasa i to vrlo brzo”

gas

Iz ovog udruženja upozoravaju na ogromnu razliku između cijene naknada za fizička i pravna lica

Udruženje poslodavaca Federacije BiH /FBiH/ poručilo je da najava federalne Vlade o poskupljenju gasa od 29,29 posto predstavlja najsnažniji finansijski udar na privredu i građane FBiH.

“Konstantno se govori o rasterećenju privrede u FBiH, a samo u posljednjih mjesec dana donesene su tri odluke kojima se poslodavcima nameću dodatna opterećenja”, navode iz ovog udruženja.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH saopšteno je da odlukom o povećanju prirodnog gasa po okončanju grijne sezone, kada domaćinstva prestaju u značajnijoj mjeri da koriste prirodni gas, Vlada pokušava da predstavi ovu svoju odluku kao brigu o građanima, na način da će ovaj cjenovni udar osjetiti najprije privreda.

“Građani će itekako osjetiti ovo povećanje cijena i to vrlo brzo, jer su kompanije prisiljene da višu cijenu gasa ugrade u cijenu svojih proizvoda, tako da će građani, kao krajnji potrošači, na kraju plaćati veću cijenu”, pojašnjavaju iz Udruženja.

Iz ovog udruženja upozoravaju na ogromnu razliku između cijene naknada za fizička i pravna lica – građani plaćaju 80 KM na 1.000 metara kubnih gasa, a preduzeća 260 KM, što je više od tri puta.

“U drugim zemljama, u kojima vlade zaista vode računa o interesu građana, cijene prirodnog gasa za privredu su niže nego za stanovništvo. Sa najnovijim povećanjem cijene gasa, privreda u FBiH ima za oko 40 odsto veće cijene gasa od privrede u Njemačkoj”, upozoravaju iz Udruženja.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH pozivaju nadležne da konačno pristupe izradi strategije korištenja prirodnog gasa na način da stimulišu privredu da koristi prirodni gas i tako koristi ranije zakupljene kapacitete nabavke i distribucije gasa.

Iz ovog udruženja izražavaju razočaranje nespremnošću vlasti FBiH da se uhvati u koštac sa reformama, ističući da se sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem dogovara kako da se pokrenu suštinske ekonomske reforme, na koje su se ove vlasti obavezale Reformskom agendom, a u isto vrijeme se uvode nova opterećenja na privredu.

Federalna Vlada je u četvrtak, 25. aprila, dala saglasnost na povećanje veleprodajne cijene prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području FBiH za 29,29 odsto, tako da će od srijede, 1. maja, veleprodajna cijena iznositi 0,64 KM po centimetru kubnom /bez PDV-a/.

Odluka je donesena nakon što je u ponedjeljak, 22. aprila, kompanija “BH-gas” dostavila zahtjev Federalnom ministarstvu trgovine za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama. Uz zahtjev je stigla i odluka Nadzornog odbora ove kompanije, kao i pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.