Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novo zanimanje

Građevinsko-geodetska škola u Tuzli dobija radionicu za obuku izolatera

radionica_rud-geodetska_skola

Danas zanatska zanimanja nisu popularna, iako na tržištu rada u BiH i u svijetu nedostaje ove radne snage

Građevinsko-geodetska škola u Tuzli uskoro će imati novu radionicu za praktičnu obuku, prvenstveno namijenjenu učenicima novog zanimanja „izolateri ovojnice objekta“, rečeno je Feni u Centru za energiju i ekologiju iz Tuzle.

Ovaj centar uključen je u proces realiziranja i afirmiranja novog zanimanja u spomenutoj školi, uz finansijsku podršku švicarske vlade, s obzirom da se radi o deficitarnom zanimanju u svijetu.

Profesori i učenici Građevinsko-geodetske škole ovih dana rade na rekonstrukciji stare radionice za praktičnu nastavu, kako bi za potrebe učenika napravili prostoriju, koja će imati savremene modele, neophodni alat i materijal za izvođenje praktične nastave. U novom objektu, kako se očekuje, praksa će početi da se realizira u drugom polugodištu ove školske godine.

– Zahvaljujući finansijskoj podršci švicarske vlade, pokrenut je cijeli proces vezan za novo zanimanje, a u međuvremenu priključili su se i drugi sponzori, kao što su Ytong iz Tuzle, Cementara iz Lukavca, Polybau škola iz Švicarske. Pregovara se i sa drugim firmama koje se bave proizvodnjom i prodajom građevinskog materijala. Cilj je izgradnja dugoročnog partnerskog odnosa između ovih firmi i Građevinsko-geološke škole, a sudeći prema trenutnoj situaciji planirana rekonstrukcija radionice bit i proširena – izjavila je za Fenu Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Da podsjetimo, prije tri godine GGŠ uvela je na poticaj Švicaraca novo zanimanje “izolateri ovojnice objekta”. Fokus ovog zanimanja je energetska efikasnost na objektima i ovo zanimanje za sada postoji samo u Tuzli.

– Danas zanatska zanimanja nisu popularna, iako na tržištu rada u BiH i u svijetu nedostaje ove radne snage. Bez obzira na sve, u GGŠ je ove školske godine upisana treća generacija polaznika novog zanimanja, uvedena u partnerstvu sa Polybau školom iz Švicarske i sastoji se od teorijskih osnova, praktičnog rada u radionicama na različitim modelima uz korištenje pravih građevinskih materijala i alata, i praktičnog rada na stvarnim objektima – objasnila je Agić.

Ovakav način rada je novina i za profesore GGŠ zato im je neophodna stručna literatura u skladu sa novim trendovima, kako bi mogli kvalitetno izvoditi nastavu. Polybau škola ima udžbenike čiji će najvažniji dijelovi biti prevedeni i prilagođeni potrebama škole u Tuzli.

-S ciljem obrazovanja učenika koji će sutra na tržištu rada biti konkurentni zbog svog znanja, veoma je važno da postoje kvalitetna stručna literatura, adekvatan i dobro opremljen prostor za obuku, savremeni alati i građevinski materijali – zaključila je direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Projekat realizira Centar za ekologiju i energiju u partnerstvu sa Građevinsko-geodetskom školom iz Tuzle i Polybau školom iz Švicarske. Realizacija projekta izgradnje radionice počela je ovog mjeseca i trajat će do kraja januara 2019. godine.