Biznis

Oživljavanje turizma

Grčka se priprema za turističku sezonu, otvaranje granica do sredine juna

19/05/2020

Iz grčkih ureda izvijestili su da će putnici biti obavezni držati pravila društvenog distanciranja u zračnim lukama i nositi maske tokom letova

Grčka će sutra objaviti svoj operativni plan oživljavanja turističkog sektora.

Današnji medijski izvještaji ukazuju na to da će granice Grčke možda biti ponovo otvorene do sredine juna, dvije sedmice ranije nego što se očekivalo. Prema planu, koji bi trebao najaviti premijer Kyriakos Mitsotakis, putnicima iz EU kao i Izraela bit će dopušten ulazak u Grčku. Nejasno je hoće li biti podvrgnut Covid-19 testiranju ili će se tražiti da se pridržavaju drugih zdravstvenih protokola, prenosi Guardian.

Iz grčkih ureda izvijestili su da će putnici biti obavezni držati pravila društvenog distanciranja u zračnim lukama i nositi maske tokom letova.

Vijest je stigla nakon što je kompanija RyanAir, objavila da će obnaviti letove do odredišta u Grčkoj, uključujući Krf.

U Grčkoj u kojoj turizam čini 25 posto BDP-a, vlada se nada da će iskoristiti svoje uspješno rješavanje pandemije kako bi privukla ono što je Mitsotakis nazvao “većim dijelom evropskog turističkog kolača”.

“S obzirom na važnost turizma i ugostiteljstva za ekonomiju zemlje, posebno tokom druge polovine godine, naš plan će imati trokomponentnu strategiju koja će se odnositi na zapošljavanje, oporezivanje i likvidnost”, rekao je u ponedjeljak vladin glasnogovornik, Stelios Petsas, dodajući da ovo ljeto neće biti poput prošlogodišnjeg.

U 2019. godini Grčku je posjetilo rekordnih 33 miliona turista.

U ponedjeljak je oko 200 arheoloških nalazišta ponovo otvoreno za posjetitelje dok se Grčka počela pripremati za turističku sezonu.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.