Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grupacija “PSA” kupila Opel za 2,2 milijarde eura

peugeot opel

Američka korporacija General Motors prodaje svoje evropske autokompanije koje proizvode gubitke – među kojima su njemački Opel i britanski Vauxhall -francuskoj grupi proizvođača automobila PSA.

Ugovor vrijedan 2,2 milijardi eura koji su u ponedjeljak u Parizu objavili GM i PSA – proizvođač automobila Peugeot i Citroen – oživjet će automobilsku industriju i stvorit će drugog evropskog proizvođača automobila iza Volkswagena. Ta kompanija proizvodila bi pet miliona automobila godišnje.

PSA će pomoći francuska banka BNP Paribas u nabavci, koja predviđa preuzimanje 12 proizvodnih postrojenja koja zapošljavaju oko 40.000 ljudi, navodi se u zajedničkom saopćenju kompanija.

U jeku briga zbog gubitka radnih mjesta u više zemalja, izvršni direktor PSA Carlos Tavares obećao je održati aktuelna obećanja GM-a prema radnicima.

GM će zadržati proizvodni centar u italijanskom gradu Torinu, a PSA, s kojom je imao zajedničke aktivnosti u prošlosti, nastavit će saradnju na tehnologiji proizvodnje elektronskih automobila i zadržat će postojeće aranžmane nabavke nekih Buicklovih modela.

Nabavka predstavlja veliki preokret za PSA, koja je prije samo tri godine primila paket pomoći od kineskih investitora i francuske države. Tavares se nada da će nastaviti svoj uspjeh u PSA sličan uštedama u Opelu, smanjenjem troškova i boljim korištenjem tvorničkih kapaciteta, prenosi AFP.