Hadžibajrić: Saudijski fond će finansirati četiri prioritetna projekta

hadzibajric

Delegacija Saudijskog fonda za razvoj koji kreditira projekte Općine Stari Grad stiže u Sarajevo, do jeseni poznati izvođači radova

Realizacija četiri kapitalna projekta koje je Općina Stari Grad najavila: izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića, izgradnja sportske sale OŠ”Edhem Mulabdić”, nadogradnja objekta Dom zdravlja Stari Grad i utopljavanje zgrade Općine Stari Grad, ušla je u novu fazu.

Najavio je ovo načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić na radnom doručku koju je jutros upriličen za predstavnike medija. Naime, prema novim informacijama potpisivanje Sporazuma o kreditu koji je odobren Općini Stari Grad, a između Saudijskog fonda za razvoj i Ministarstva finansija i trezora BiH, bit će upriličeno sljedećeg mjeseca, kada je, prema potvrdama nadležnog Ministarstva, najavljen dolazak višečlane delegacije iz Saudijske Arabije.

Osim toga, u ponedjeljak završava Javni poziv zainteresovanim firmama da podnesu svoje prijave za pretkvalifikaciju za gore navedene radove, a nakon toga uslijedit će evaluacija pristiglih prijava.

Firmama koje zadovolje kriterije navedene u Javnom pozivu uputit će se tenderska dokumentacija da daju svoju profesionalno-tehničku i finansijsku ponudu. Nakon toga bit će izabran izvođač radova.

“Prema našim procjenama, procedura izbora izvođača radova može biti završena do jeseni kada će se definitivno znati ko će graditi navedene projekte. Radove nećemo počinjati prije proljeća sljedeće godine, a sve četiri projekta počet će istovremeno. Olakšavajuća okolnost je što se proces nadmetanja vodi prema pravilima i procedurama Saudijskog fonda za razvoj, te smo s te strane sigurni da ne može doći do prolongiranja radova zbog eventualnih žalbi,” kazao je Hadžibajrić.

Inače, procedura odobravanja i ratificiranja ovog kreditnog zaduženja odvija se na višim nivoima vlasti, gdje se kreditiranje projekata Općine Stari Grad rješava zajedno sa kreditiranjem određenih projekata Grada Mostar, i iz tih razloga procedure traju ovako dugo. Ranije se procjenjivalo da će se sa realizacijom projekata krenuti dosta ranije, no kako je pojasnio Hadžibajrić, Općina Stari Grad je poduzela sve što je u njenoj moći da se procedure ubrzaju i završe obaveze koje je Općina imala, a ostalo je izvan njenih moći.

Javni poziv raspisan je 01.juna ove godine, a prijaviti su se mogle firme koje imaju specifično iskustvo na ovakvim i sličnim projektima u posljednje tri godine, te koje su radile na ovakvim i sličnim projektima čija je vrijednost bila ista ili slična vrijednosti projekata koje gradi Općina, zatim firme koje dostave dokaze o finansijskoj stabilnosti – bilans stanja u posljednje tri godine itd.

Govoreći o infrastrukturnim radovima, Hadžibajrić je kazao da je u prvih šest mjeseci ove godine, Općina za komunalnu infrastrukturu izdvojila oko 1,4 miliona KM. “Stavili smo akcenat na komunalnu infrastrukturu, te smo radili rekonstrukcije kanalizacije, asfaltiranje, popločavanja. Dosta radova je završeno, ali do kraja godine je ostalo još više da se uradi. Pored navednog, u ovoj godini ćemo u Starom Gradu izgraditi šest novih dječijih igrališta: na Vratniku i Širokači su već završeni, igralište Bijela bašča se gradi, a počinju gradnje na lokacijama Nadmlini, Ablagin sokak i na Obhodži,” kazao je Hadžibajrić. Najavio je i veliki projekat revitalizacije historijskog puta od Bentbaše, preko Šehove korije do Kozije ćuprije – lijevom obalom Miljacke.