Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Harms: Zapadni Balkan je regija tajnih favorita

biznis

Za njemačku privredu je Zapadni Balkan vrlo važno područje za investicije. Pritom u regiji “Srbija ima centralnu ulogu”, kaže u intervjuu za DW Michael Harms, predsjednik Udruženja njemačke privrede za istočnu Evropu.

DW: Kako Vi procjenjujete sadašnje stanje privrednih odnosa između Njemačke i zemalja zapadnog Balkana?

Michael Harms: To je regija takosvanih skrivenih favorita. Posljednjih se godina obim trgovinske razmjene sa tim zemljama udvostručio i ti odnosi imaju vrlo dobru dinamiku. No to još nije dovoljno. Razlog je u tome da se te zemlje doduše vrlo brzo razvijaju, ali polazeći s jednog vrlo niskog nivoa. Osim toga se tu radi uglavnom o malim i fragmentiranim tržištima. Zbog toga je tu regionalna suradnja vrlo važna. No njemačke firme ne samo da trguju s tom regijom, već i investiraju. Sa šest zemalja zapadnog Balkana godišnja trgovinska razmjena iznosi oko 10 milijardi eura. Istovremeno smo Srbiji stvorili oko 40.000 novih radnih mjesta, a recimo u Makedoniji oko 20.000. Sve u svemu možemo biti zadovoljni s razvojem.

Igra li tu Srbija neku posebnu ulogu?

Srbija je posebna utoliko što je najveća zemlja u regiji, geografski ima središnju poziciju i politički igra najvažniju ulogu. Osim toga je zemlja sve značajnija i za investitore. Automobilska industrija je tu stvorila brojna nova radne mjesta, uključujući i kvalitativno vrijednija područja poput znanosti i tehnološkog razvoja. Mislim da i Srbija cijeni taj angažman. Zbog svega toga je ona za nas vrlo značajna.

Što njemačke firme očekuju od tog angažmana?

Michael Harms

Poduzetnici uvijek očekuju ekonomsku korist, žele zaraditi novac. A to je u ovim zemljama moguće. Problem je da su tržišta u regiji mala. Zbog toga se ne isplati investirati u proizvodnju samo za to tržište. Većina proizvoda je namijenjena njemačkom, europskom ili svjetskom tržištu. Ali radnici su kvalificirani, radna snaga je relativno jeftina, postoji dobra prometna povezanost s Europom, a postoji i europska politička perspektiva. Tu je napravljen veliki napredak kada je riječ o načelima pravne države i stabilnim okvirnim uvjetima za poslovanje, mada tu još uvijek ima i problema. Osim toga postoji i duga tradicija suradnje s Njemačkom, mnogi ljudi govore njemački jezik. To su sve važne prednosti.

Kakva je pritom uloga tema poput slobode medija, ili ljudskih odnosno radničkih prava?

Firme su u načelu nepolitične. Za poduzetnike je najvažnije da imaju stabilan i pouzdan pravni okvir za poslovanje.  Demokratske tekovine su međutim dio toga. Ako nemate na primjer transparentno, pouzdano i nekorumpirano pravosuđe, to utječe i na okvirne uvjete poslovanja. Zbog toga su sve firme zainteresirane za to da se poštuju i primjenjuju kriteriji Europske unije. To su kriteriji koje sve te zemlje, koje teže EU, žele poštovati, i mi to naravno podržavamo.

Što očekujete od budućnosti?

Ova regionalna privredna konferencija se i održava s posebnim težištem na pitanje, kako bi zapadni Balkan mogao izgledati 2030. godine. Mi se prije svega nadamo da će se put ka Europi nastaviti i da će te zemlje biti dio EU. Nadamo se i da će se politički stabilizirati, te da sukobi iz prošlosti neće ponovo izbiti na površinu, već da će biti razriješeni. II nadamo se da će stanovništvo tih zemalja moći živjeti u slobodi i prosperitetu. Ja sam u svakom slučaju vrlo optimističan.

Za nekoliko dana će se u Makedoniji održati referendum o promjeni imena zemlje. Ukoliko se taj spor rješi, kako će se to odraziti na privredni razvoj zemlje?

Makedonija je već i sada jedna uspješna privredna priča. Njemačka privreda je tu već puno investirala, i postoji intenzivna trgovinska razmjena. Ali pretpostavka za daljnji razvoj je da Makedonija nastavi svoj put u Europu, a taj spor oko imena je tu cijelo vrijeme velika zapreka. Mi se jako nadamo da će se taj problem riješiti. To bi oslobolilo put, i bilo bi vrlo pozitivno i za Makedoniju i za njemačku privredu.

A u kojoj mjeri spor oko Kosova negativno utječe na ekonomski razvoj tog područja?

Važno bi bilo da se dvije strane dogovore i pronađu rješenje. Jer to je problem, taj spor blokira ne samo Kosovo, već i cijelu regiju.